maanantai 14. toukokuuta 2007

Sydämen tykytyksiä

Ryynimme sydän on alkanut sykkiä viikonlopun aikana. Hurjaa!

Lainasin kirjastosta Nilsson & Hambergerin teoksen Syntyy uusi ihminen. Kyseessä on upea valokuvateos sikiön kehityksestä munasolun kypsymisestä syntymään saakka. Kirjan ensimmäinen painos on ilmestynyt jo 60- luvulla ja itse olen tutustunut teoksen lastekirjaversioon jo alle kymmenvuotiaana 80- ja 90- lukujen vaihteessa. Jo silloin sen valokuvat lumosivat minut ja sen mielikuvan perusteella astelin kirjastoon kirjaa kysymään. Viimeisen uudistettu painos on julkaistu vuonna 2003, eli kirjan tiedot ovat tuoreita, vaikka osa valokuvista onkin jo 60- luvulta. Kunhan raskauteni etenee pitemmälle, aion hankkia teoksen ihan ikiomaksi.

Edelleen tämä raskaus tuntuu epätodelliselta, enkä ole uskaltanut tilata vielä edes neuvola-aikaa. Ajattelin odottaa parin viikon päähän. Olen saanut kerran aiemmin keskenmenon ja tahdon odottaa sen ajankohdan ohimenoa. Edellisellä kerralla keskenmeno tapahtui kaksi päivää ennen ensimmäistä neuvolakäyntiä ja kun hädissäni soitin neuvolaan, että mitä teen, he neuvoivat odottamaan ja tulemaan sovitulle käynnille. Tuntui todella kamalalta kun on juuri menettänyt vauvan ja hoitaa onnittelee iloisenauudesta tulokkaasta ja katsoo ihmeissään kun minä itken koko ajan ja mieskin on huolestuneen näköinen. Tietenkään soitostani ei ollut jätetty merkintää tietoihini.

Ryyni on todellakin vakiintunut Ryyniksi. Alunperin ryyni oli yleisnimitys kaikille sikiöille. Isäni puhui ajasta ennen minua ja sisaruksiani aikana silloin kun sinä olit mannaryynin kokoinen, ja jotenkin ryyni on muutenkin kuvaava nimitys elämän siemenelle. Mieheni kanssa puhuimme suhteen alusta lähtien, että jos joskus saamme ryynin itämään. Edelleenkin tämä kaveri kulkee nimellä Ryyni, mutta nyt taitaa olla aika kirjoittaa hänestä isolla alkukirjaimella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...