maanantai 28. tammikuuta 2008

TYTTÖ!!!!


Niin vain olitte oikeassa ja Ryyni onkin ihana pieni tyttö. 49,5 cm ja 3100g täyttä prinsessaa. Eipä tämä ollut synnytyksen ainoa yllätys.

Menimme niin kuin sovittu oli yhdeksäksi sairaalaan yliaikatarkastukseen. Olin todella levoton ja itkuinen edellisen illan ja aamu oli aika hiljainen. Matkalla tosin vitsailimme että ihan hyvin voisi synnyttämään mennä polkupyörälläkin. Sairaalassa saimme odottaa vuoroamme pitkään, koska tietysti he jotka saapuivat vastaanottoon jo käynnistyneinä menivät meidän ohi. Kymmenen tienoilla minulta alettiin ottaa käyrää joka näytti pari pientä supistusta joita en itse edes tuntenut. Seuraavaksi tehtiin niplettetesti jossa supistuksia tulikin muutama laskurin mukaan voimakkaampi, mutta samalla myös vauvan sykkeessä alkoi tapahtua heilahteluja. Itse emme tajunneet tässä vaiheessa vielä minkään olevan vialla ja jäimme odotushuoneeseen odottelemaan gynekologille pääsyä. Gynekologi Ultrasi ja tutki kohdunsuun tilanteen ja totesi että lapsivesi on vähentynyt (tutkimuskertomuksessa lukee että vettä oli vähän) mutta kohdunsuun tilanne on erittäin epäkypsä. Hän päätyi ratkaisuun että aletaan antaa oksitosiiniä ja katsoa miten vauva kestää. Edelleen kuvittelimme kaiken olevan kunnossa, ainoastaan että vähentynyt lapsivesi viittaa yliaikaisuuden olevan pitkällä. Vaatteiden vaihdon jälkeen menimme synnytyshuoneeseen jossa alettiin antaa oksitosiiniä ensin ihan pieni määrä kerrallaan. Ei mennyt kauaa kun kätilö palasi takaisin että oksitosiinit pois ja happea tilalle. Hyvinkin rehellisesti hän kertoi että vauva ei kestä oksitosiinia vaan sydänäänet olivat hetkeksi romahtaneet. Samalla paikalle pelmahti gynekologi, kirurgi ja pari muuta henkilöä jotka totesivat että nyt lähdetään leikkaussaliin. Tässä vaiheessa menin totaalisen paniikkiin: pahin pelkoni oli toteutumassa. Ehdin jo kysyä kätilöltä että voiko minut nukuttaa, ette kykene leikkaukseen pelkässä puudutuksessa ja kätilö lupasi keskustella anestesialääkärin kanssa. He kuitenkin yhdessä puhuivat minut 'valitsemaan' spinaalipuudutuksen, mikä jälkikäteen sanottuna oli kuitenkin hyvä ratkaisu: sain olla mukana. Leikkaussalista en muista juuri muuta kuin että olin täynnä erilaisia letkuja ja laitteita kunnes joku sanoi korvaani että vatsa on jo auki, ei mene enää kauaa. Siinä vaiheessa osasin rentoutua kun tajusin etten todella voi tuntea yhtään mitään. Suhteellisen pian kuulimme sen odotetun rääkäisyn ja kätilö tuli näyttämään pientä tyttövauvaa kuvaillen häntä hyväksi tytöksi. Ville lähti kätilön ja juuri saliin saapuneen lastenlääkärin (jostain syystä hänelle oli unohdettu soittaa että leikkaus on juuri alkamassa) mukana lastenhoitohuoneeseen varmistamaan että tyttö on kunnossa. Jonkin ajan kuluttua Ville palasi innoissaan kertomaan että vauva on täydellinen 10 pisteen tyttö.

Kotiinlähtötarkastuksessa gynekologi paljasti että vauvalla oli ollut napanuora kaulan ja vartalon ympärillä mikä mahdollisesti oli syy miksi sydänkäyrä romahti. Lisäksi kätilö vihjasi että huonolla tuurilla gynekologi olisi saattanut lähettää minut vielä kotiin kun kohdunsuuntilanne oli niin epäkypsä ja ensimmäisissä testeissä muutokset käyrässä olivat vielä niin vähäisiä. Hänen mukaansa tilanne oli ollut tunneista kiinni. Onneksi taivaan voimat olivat kerrankin meidän puolellamme.

Sairaalassa sain todella hyvää kohtelua kätilöiltä. Minua autettiin, neuvottiin ja kannustettiin todella paljon ja sain myös psykologista avustusta heiltä keskustelujen muodossa. Itku oli moneen kertaan herkässä, ensin siksi kun tuntui niin pahalta ettei ensimmäisinä päivinä voinut itse hoitaa vauvaa ja myöhemmin tuon pahasti säikäyttäneen tapauksen takia mitä enemmän sainkin tietoa. Itse sektiosta jäi kuitenkin ihan hyvä mieli. Se ei ollut ollnkaan niin kama kokemus kuin olisin kuvitellut.

Nyt yritämme sopeutua kotimme uuteen asukkaaseen ja hän meihin: kokemattomiin vanhempiinsa jotka eivät aina oikein ymmärrä mitä hän tahtoisi. Ihan hyvin olemme kuitenkin pärjänneet ensimmäisen yön ja aamupäivän. Elämän tahti on nyt todella erilainen kuin ennen (tätäkin piti kirjoittaa kolmessa erässä), mutta olemme todella iloisia ja onnellisia pienestä valvottajastamme.

15 kommenttia:

 1. No johan teitä koeteltiin!
  Onneksi olkoon todella kauniista tyttövauvasta! Kaikkea hyvää jatkossa.

  VastaaPoista
 2. Huh!! Onneksi kaikki on hyvin ja noin lutuinen rinsessa.. Onnea valtavasti!!

  VastaaPoista
 3. Paljon paljon onnea pikkuisen tyttösen johdosta! Onneksi oli onni matkassa.

  VastaaPoista
 4. Hurjan paljon onnea koko perheelle! Onneksi kaikki meni lopulta hyvin. Nyt vain perheonnesta nauttimaan!

  VastaaPoista
 5. Oikein paljon onnea pienestä prinsessasta! Ja onneksi loppu hyvin, kaikki hyvin!

  Ja hyvä syntymäpäiväkin neidillä on, olen mäkin syntynyt 24.1 :)

  VastaaPoista
 6. ISO KASA ONNEA!
  Nyt nauttimaan äitiydesta ja isyydestä oikein olan takaa. Oon tosi onnellinen teidän puolesta ja että kaikki on hyvin.

  VastaaPoista
 7. Sininen norsu ja samettikarhu
  ruusumetsässä vaeltaa.
  Kysyvät eilen syntynyttä,
  vartovat pientä kulkijaa.

  Nukkukaa nallet ja nukkukaa norsut,
  lapseni unoseen saatelkaa.
  Kohtahan aivan hän unilaivan jättää
  ja käy kohti maailmaa.

  -Kaarina Helakisa-

  VastaaPoista
 8. Paljon onnea pienelle nyytille:)

  VastaaPoista
 9. Lämpimät onnittelut pienestä ihmeestä!
  Hieman kyllä ihmettelen noita kätilön puheita. Miksi enää tuossa vaiheessa jossitella ja maalailla uhkakuvia? Tottakai tilanne oli tunneista kiinni, mutta olitte koko ajan tarkkailussa ja hyvässä hoidossa. Jos ette olisi olleet, ei oksitosiiniakaan olisi laitettu, eikä tilanne siinä tapauksessa oletettavastikaan olisi ollut "tunneista kiinni". Vai olenko aivan väärässä?
  Meillähän homma meni kutakuinkin samalla tavalla, paitsi että oksitosiinin voimin yritettiin 30 tuntia ja vasta sitten päädyttiin sydänäänten hetkellisen romahtamisen vuoksi sektioon. Onhan se toki hurja ajatus, että ilman modernin lääketieteen tarjoamia apuvälineitä vauvamme eivät todennäköisesti olisi selviytyneet - emmekä ehkä itsekään - synnytyksestä, mutta onneksi kiireelliset sektiot ovat nyky-Suomessa kuitenkin aika rutiinijuttuja. Eikä voi olla kuin kiitollinen, että saamme synnyttää näin hyvissä oloissa ja käsissä. Toista se olisi aika monessa muussa maassa...
  Loppu hyvin, kaikki hyvin. Nauttikaa nyt toisistanne ja toivottavasti et tosiaan saanut kovin pahoja traumoja synnytyksestä.

  VastaaPoista
 10. Paljon onnea pikkuprinsessan syntymän johdosta koko perheelle!

  VastaaPoista
 11. LÄMPIMÄT ONNITTELUT TYTTÄRESTÄNNE! Koettelemuksiakin oli teidän näköjään kohdattava, mutta onneksi onni oli teidän puolellanne ja saitte neitinne syliinne. Onnellista vauva-arkea, välillä se on raskasta, mutta enemmän edessä on kuitenkin niitä onnen hetkiä. :)

  VastaaPoista
 12. Suuren suuret onnittelut pienestä tyttö-nyytistä!

  Kurjan rumban jouduitte läpikäymään, mutta onneksi kaikki kääntyi parhain päin...

  VastaaPoista
 13. Hurjan paljon onnea suloisen pienen tytön johdosta <3

  Meillä myös synnytyksessä Toivon sydänäänet romahtivat joka supistuksen perään, mutta koska sairaalan hieno vauvan päähän asennettu laite ei hälyyttänyt ei mihinkään kummempiin toimiin ryhdytty. Vaikka siihen kaikki olivatkin valmistautuneet. Meilläkin oli synnytyssali tupaten täynnä lääkäreitä ja kätilöitä. Ja terve poika syntyi... Jälkikäteen ajateltuna asia aina välillä kauhistuttaa, mutta kun kerta kaikki meni hyvin niin turha sitä on oikeastaan enää miettiä.

  Kyllä tuo teidän rupeama oli aika hurja. Mutta nyt on sitten ihana aika edessä!! Onnea vielä kerran <3

  VastaaPoista
 14. Onnea pienelle tyllerölle ja vanhemmille! Kyllä synnytys on melkoinen kokemus, harvoin se varmaan menee ilman mitään mutkia. Meilläkin tyllerön vielä ollessa mun sisuksissa hänen päästä otettiin verikoe ja happisaturaatio. Väsyneenä kuulin kyllä kätilön sanovan, että se ei tyrehdy, mutta en tajunnut oliko kyse minusta vai vauvasta. Tyty oli kalpea syntyessään ja napanuora oli kaulan ympärillä, mutta näyttää kehittyvän ihan normaalisti.

  Kaunis on teidän pieni. Nyt se huolehtiminen sitten todenteolla alkaa. Toivon hyviä yöunia ja leppoisaa vauva-arkea!

  VastaaPoista
 15. Oi sylintäydeltä onnea teille! Ihania uutisia täällä ja onneksi kaikki meni loppujen lopuksi hyvin! Suloinen tyttö teille tuli :D

  Haastoin muuten sinut, mutta nyt on varmasti muutakin tekemistä eli ota haaste vastaan jos kerkeät ja jaksat!

  Ihanaa vauva-aikaa teille!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...