perjantai 1. helmikuuta 2008

1. viikko

Tyttö täytti eilen viikon ja tänään olemme olleet yhtä kauan kotona kuin mitä vietimme aikaa sairaalassa. Aikaa tuntuu menevän kamalan nopeaa, vasta eilenhän me vielä oltiin kahdestaan, vaikka toisaalta taas tuntuu että tyttö on ollut meillä ikuisuuden eikä toisin ole koskaan voinut ollakkaan. Pikkuhiljaa alkaa otteemme olla varmempia ja vaipanvaihdot ja syöttämiset alkavat sujua rutiinilla. Imetys on kyllä tuottanut päänvaivaa ja stressiä. Rinnat ovat kipeät, rohtuneet ja pakkautuvat niin täyteen että valuvat koko ajan eikä tyttö saa niistä otetta. Koen itseni kyllä totaalisen lehmäksi kun ennen syöttöjä joudun tyhjentämään rintoja hillitäkseni maitosuihkuja edes hieman. Toisaalta onneksi näin päin, tyttö on saanut korviketta vain yhden ainoan kerran kun keinot alkoivat loppua kesken keskellä yötä minun ollessani kuoleman väsynyt ja todella kipeä puolen tunnein välein tapahtuvien syöttöjen takia. Kyllä minä silti nautin siitä erityisestä läheisyydestä mitä imettäessä saa lapsen kanssa.

Sain tällaisen haasteen Mari- Johannalta.
Lähetä tämä ruusukimppu vähintään viidelle blogi-ystävällesi tai sähköpostilla ystävillesi! Mainitse oma päivän ekotekosi ja pyydä vastaanottajaa mainitsemaan oma ekotekonsa uusien haasteiden yhteydessä.

Vaikea äkkiseltään keksiä mitään yksittäistä isompaa ekotekoa. Päivittäin kierrätämme jätteemme (bio, seka, energia, paperi, kartonki, metalli), yritämme valita tuotteita joista löytyy joutsenmerkki ja muutenkin kotimaisia tuotteita. Juomme luomumaitoa ja syömme vapaan kanan munia ja luomupuuroja. Meiltä on keskustaan matkaa pari kilometriä ja kuljemme sen aina kävellen tai pyörällä (tosin yksi iso syy on myös se ettei parkkipaikkoja löydy millään). Sähkömme on tuulisähköä ja melkein kaikissa valaisimissa on jo energiansäästölamput) Yksi ekoteko ehkä on myös se että meillä suositaan käytettyjä huonekaluja. Ostettuja kalusteita löytyy vain pari kappaletta.

Viime päivien isoimmat ekoteot taitavat meillä olla kuitenkin se että yritämme käyttää tytöllä kestovaippoja. Toistaiseksi menee aika puolet ja puolet kertakäyttöisten kanssa johtuen siitä että tekemäni vaipat ovat tytölle aika suuria vielä ja koska tyttö syö koko ajan vaippoja saisi vaihtaa tunnin välein ja esim. yöllä se ei olisi mitenkään mahdollista. Mutta yritämme silti ja kunhan nuo näytteiksi saadut kertakäyttöiset loppuvat niin ei ole tarkoitus ostaa uusia (vaikka täytyy myöntää että luovuttaminenkin on käynyt mielessä). Toinen iso teko on se että viimepäivinä ei ole juuri ehditty avata tietokonetta. Vasta uutisoitiin että kotitalouksien suurin sähkösyöppö on pöytätietokone ja ainakin meillä uskon se ihan täysin.

3 kommenttia:

 1. Onnea prisessan syntymän johdosta. Ei tässä näkäjään jouda edes lukemaan uutisia omalta "takiaiseltaan". ;) Kuulostaa tutulle tuo teidän alkutaival. Siitä se lähtee, vaikka välillä tuntuu, ettei hommasta tule mitään. Äkkiä onkin sitten vuosi kulunut. :)

  VastaaPoista
 2. Kokeilkaapa harsoja. Meillä käytännössä kaikki muut vaipat falskasivat alkuun (eli olivat liian isoja). Noin kuukauden iässä muutkin vaipat alkoivat toimia paremmin. Monien mielestä harsot ja hahtuvavillahousut ovat ihan ehdottomat vastasyntyneellä ja allekirjoitan tämän kyllä täysin. Harsoista saa ihan pienellekin juuri oikean kokoisen paketin, ja kunhan reisitiukennoksen tekee huolella, pysyvät maitokakatkin harson paremmalla puolen. Ja harsoissa on sitten eroja: esim. äitiyspakkauksen harsoja en vaippoina käyttäisi. Yökestoilu on luku sinänsä, mutta ihan mahdollista vastasyntyneelläkin. Riittävästi imuja (esim. bambu tosi hyvä) ja kuivaliina ihoa vasten. Meilläkin kyllä vielä haetaan sitä täydellistä yövaippaa, mutta nykyisilläkin viritelmillä mennään parhaimmillaan kymmenenkin tuntia vaihtamatta.
  Kiva, että kestovaippailun makuun on teilläkin päästy! :)

  VastaaPoista
 3. tuttu on tuo lehmäksi itsensä kokeminen. :) Rinnat olivat todella kipeät noin kolmen ensimmäisen viikon ajan, mutta helpottivat sitten. Eli helpotusta on sinullekin luvassa. Enää ei suihkun jälkeenkään tarvitse sekunnin sadasosassa laittaa liivejä ja suojuksia päälle, jotta koko puhdas kroppa ei olisi heti taas maitoinen.Kyllä se siitä siis!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...