tiistai 5. helmikuuta 2008

Imetystä

Ryynin syntymästä on melkein kaksi viikkoa ja edelleen tuo imetys aiheuttaa ongelmia. En olisi ikinä uskonut että se on noin vaikeaa. Ennen synnytystä kuvittelin että sen oppii parissa päivässä ja kyse on vain siitä että muistaa laittaa tissin vauvan suuhun oikein. Joo no ei riitä alkuunkaan. Sairaalassa yritettiin opettaa erilaisia imetysasentoja, joista makuultaan imetys jouduttiin kuitenkin jättämään kokonaan väliin kun en tikkien kiristäessä kyljelleni päässyt. No olemme sen joten kuten oppineet kotona ihan kokeilemalla. Lisäksi yritettiin opettaa miten vauvan saa hamuamaan rintaa oikein ja miten ottaa kiinni. No sairaalassa kaikki menikin vielä hyvin, varsinkin kun maitoa ei tullut kovin paljoa ja kun vauva meinasi hermostua tuli paikalle aina joku asiantunteva auttamaan ja viimeinen nälkä tyydytettiin pullosta. Nyt sen sijaan maitoa tulee ihan liiankin kanssa. Vauvalla meinaa mennä hermot kun joutuu odottelemaan että saan sen verran tyrehdytettyä maidon valumista, että hänellä olisi edes jotain mahdollisuuksia saada otetta. Nännit ovat todella kipeät kun pieni malttamaton yrittää saada otetta mahdollisimman nopeasti. Ja kun nisä on valumisesta ihan liukas on hän keksinyt että paremman otteen saa kun puraisee. Eli lisää kipua ja verisiä naarmuja. No ei tämä aina niin vaikeaa ole, osa imetyskerroista sujuu ihan hienosti ja melko kivuttomastikin niin että minulle jää hyvä mieli ja vauva rauhoittuu ja nukahtaa, mutta yleensä ne ongelmat alkavat öisin kun molemmat ovat väsyneitä ja haluaisi vain pian takaisin nukkumaan. Onneksi tuota maitoa on saatu aika paljon jo säilöön niin että kun ei millään tunnu sujuvan otetaan pullo hyvällä omallatunnolla esiin.

No ei riitä että itse imetys on vaikeaa, vaan lisäksi mietintää aiheuttaa milloin pitäisi syöttää ja kuinka pitkään. Sairaalassa sanottiin että niin kauan kun vauva on alle syntymäpainon ja lisäksi alle kolmikiloinen pitää syöttää vähintään kolmen tunnin välein ja tarvittaessa vaikka herätellä. No mitäs sitten kun joka kertaa vauva pitää herättää kesken unien ja syönnin jälkeen valvoo tunnin tai kaksi ennen kuin nukahtaa. Tuntuu ihan hirveältä herättää toista kun hän juuri on saanut unen päästä kiinni. Päivän uni määrä jää aika vähäiseksi tällä konstilla. Ja kun tarpeeksi kauan näin jatkaa on tuloksena väsynyt ja kärttyinen vauva jonka kanssa imettäminen on entistäkin hankalampaa ja lisäksi joudumme keksimään keinoja miten saada hänet taas nukkumaan. Entäs sitten se riittävä syömisaika. Välillä meillä syödään 10 minuuttia ja välillä taas puolituntia menee tiiviisti imiessä. Voiko hän siis tulla kylläiseksi toisinaan jo 10 minuutissa?

Olen lukenut moneen kertaan kaikki saamani imetysoppaat ja etsinyt tietoa netistä. Ohjeet on niin ristiriitaisia ettei niiden avulla pääse puusta pitkään. Toiset kieltävät antamasta tuttia (meidän tytölle annettiin tutti jo ennen kuin olin päässyt heräämöstä osastolle joten eipä tarvinnut itse miettiä suhtautumista siihen) ja toiset taas kieltävät venyttämästä vauvan vatsalaukkua (ja omia nännejä) syöttämällä liian pitkiä aikoja. Onneksi torstaina on neuvola jossa voin kysyä mitä kannattaisi tehdä ja saadaan ainakin varmistus saako tyttö tarpeeksi ruokaa kun tehdään punnitus. Eipä ole riittänyt yksi tai kaksi iltaa itkiessä tätä ongelmaa. Miksi kukaan ei kertonut etukäteen että tämä on näin hankalaa?

6 kommenttia:

 1. Siis missä sairaalassa vielä nykyisin tyrkytetään vauvalle tuttia?!! Tammisaaressa yhtenä päivänä tarvittu lisämaitokin hörpytettiin, ettei tuttipullo vaikeuttaisi oikean imuotteen oppimista... No, tapoja on näemmä monia.
  Jollet ole kipeisiin nänneihin vielä kokeillut apteekista Lansinohia, suosittelen lämpimästi! Jotkut tykkää myös Bepanthenista, mutta minusta tuo Lansinoh on selkeästi parempi, joskin myös kalliimpi.
  Joo, imetyksen vaikeudesta puhutaan liian vähän. On tosi sääli, että synnyttäjät joutuvat kotiin ennenkuin imetys on kunnolla käynnissä. Väitänpä, että jos me olisimme kolmantena tai neljäntenä päivänä kotiutuneet, olisi imetys tässä huushollissa loppunut kuin kananlento. Tai ainakin kovasti epätoivoisia olisimme asian ääressä olleet.
  Minusta Minni Niemelän imetysopas on ollut aikas hyvä, mutta ehkä oletkin jo siihen tutustunut?

  VastaaPoista
 2. Mun mielestä 2-viikkoista vauvaa ei tarvi enää herätellä syömään. Mulla oli sairaalassa huonekaveri, jonka vauva oli syntynyt alle kolmikiloisena ja hän kun joutui erinäisten syiden takia olemaan sairaalassa viikon, niin vähän ennen sen viikon loppua jo sanottiin, ettei tarvi herättää syömään.
  Toiset vauvat saavat itsensä täyteen lyhyessäkin ajassa, toisilla kestää kauemmin. Jos vauveli on tyytyväinen ja nukkuu sen 10min jälkeen, on hän varmaan saanut tarpeeksi maitoa. Mulla on ite kokemusta pojan kanssa parin tunnin sessiosta ja tän vauvan kanssa taas alle vartin.
  Ja nää on ihan maalaisjärkeä, ei mistään oppaasta. Jos vauva nukkuu ja syö (ja vaipat kastuu) ja on tyytyväinen, silloin useimmiten kaikki on ok :)

  VastaaPoista
 3. Heipä hei..

  Myös minun tyttäreni oli pieni syntyessään (2700g) ja hänet oli syötettävä myös 3 tunnin välein.. tai tälläisen ohjeen saimme sairaalasta. Kotona emme tätä kuitenkaan enää noudattaneet vauvan ollessa muutaman viikon ikäinen, sillä järkeilin, että eihän vauva nälkäisenä nuku niin tyytyväisen oloisena. Söimme siis öisin sen mukaan miten vauva itse heräsi! Kipeisiin rintoihin tai kivuliaaseen imetykseen voisi olla apua myös rintakumista.

  VastaaPoista
 4. Oys:ssa tarjotaan jokaiselle vauvalle tutti. Kysyin kätilöltä kun vauva minulle ekan kerran viereen tuotiin että onko hän syönyt tuttia (tutti siis makasi sängyssä) ja kätilö kysyi että eikö olisi saanut? Olivat antaneet kun tytöllä oli niin kova tarve imeä eikä häntä voitu tuoda heti minulle. Eri kätilöillä tuntui tosin tuollakin olevan eri mielipiteet tutin käytöstä. Lisä maito annettiin aina pullosta, hörppyyttämisessä on heidän mukaansa liian suuri maidon henkitorveen joutumisriski.

  Sekä lasinoh että bebanthen ovat minulla käytössä. Todellakin tuo lasinoh on parempaa, mutta rasvaan varanvuoksi myös hieman liivinsuojia bebanthenilla, koska oli karmea yllätys huomata niiden liimautuneen ihoon ja pois repiminen kävi vielä kipeämpää kuin imeminen. Rintakumeja olen kokeillut, mutta niiden kanssa on se ongelma että ne täyttyvät maidosta ennen kuin tyttö saa kunnon otetta ja lopputuloksena on maitotutti joka ei miellytä kumpaakaan.

  Olimme sairaalassa 5 päivää ja siellä imetys vielä onnistuikin ihan hienosti. Ongelmat alkoivatkin vasta kotona. Epäilen että iso syy on juuri tuolla herättämisellä ja vauvan univajeella mikä saa hänet hermostuneemmaksi ja kärttyisemmäksi. Olemmekin nyt kokeilleet pari päivää (ja ennen kaikkea yötä) ettemme herätä vaan odotamme että hän itse herää. Yllättäen rytmi pysyy yhä kolmituntisena, mutta tyttö tuntuu tyytyväisemmältä samoin äiti joka saa kunnon yöunet ja paremman mielen.

  VastaaPoista
 5. Onpas todella outoa tuttipolitiikkaa Oys:ssa! Eka kerta kun moisesta kuulen.

  Nuo imetysongelmat kuulostaa niin tutulta, imetys oli minullakin tosi vaikeeta alkuun. Rintakumia käytettiin tosi pitkään, vauva taisi olla 6 viikkoa kun pääsin siitä lopulta eroon. Ja sitten se alkoikin sujumaan. Imetysongelmat on oikeesti ihan hirveän yleisiä, tuntuu että melkien kaikilla on jotain. Ihan hirveästi tsemppiä, kyllä se pian varmasti helpottaa!

  VastaaPoista
 6. Oletko kokeillut kipeiden nännien avuksi maidonkerääjiä? Minulla ainakin on nyt auttanut semmonen Aventin maidonkerääjä, tuuletettu versio, jossa on yläosassa reikiä. Näin nännit eivät ainakaan liimaudu liivinsuojiin eikä liivien paine tunnu inhottavalta.

  Täällä myös painitaan kaikenlaisten ongelmien parissa meidän reilun kaksviikkosen kanssa.. Kait se tästä vähitellen alkaa rullata. Minäkin olin vähän yllättynyt Oys:in käytäntöihin. Tosi herkästi annettiin vauvalle lisämaitoa ja tuttia tosiaankin tyrkytettiin. Imetys kuitenkin tuntuu sujuvan ja maito riittävän tästä huolimatta.

  Tsemppiä sinne vauvan kanssa! Kait se vähitellen helpottaa... :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...