lauantai 22. maaliskuuta 2008

Neuvolakuulumisia

Käytiinpä taas neuvolassa. Tätä käyntiä edelsi erikoinen puhelinkeskustelu, kun oma terveydenhoitajamme olikin sairastunut ja sijaisena toiminut toinen terveydenhoitaja toivoi meidän saapuvan hieman sovittua myöhemmin niin että tulisimme hänen potilaidensa välillä. Ajasta sovittuamme hän sitten kysyi, tai oikeastaan totesi, että mehän laitamme sitten huomenna sen rotavirusrokotteen. Minä siihen hölmistyneenä, että ai laitammeko? Hän piti minulle tiukan puhuttelun kuinka kyllä se pitäisi joka vauvalle laittaa vaikka vapaaehtoinen onkin ja sellaiset äidit jotka eivät ota pelkäävät turhaan sivuvaikutuksia ja kyllä se on niin vaarallinen tautikin ja ja ja... Yritin siihen väliin sanoa että en minä varsinaisesti ole siitä kieltäytynyt, en vain oikein ole kovin tietoinen tästä rokotuksesta, eikä siitä ole edellisellä kerralla ollut puhetta. Sama puputus vain jatkui että kyllähän sinulla täytyy olla se resepti ja kyllä se aina laitetaan kahdenkuukauden iässä. No sain kuitenkin väliin huudettua sen verran että sovimme keskustelevamme asiasta tarkemmin seuraavana päivänä ja hän lupasi selvittää onko sitä mahdollista antaa enää myöhemmin (itse asiassa Ryyni kyllä täyttää 2 kk vasta ensiviikolla joten hyvin kyllä pitäisi olla aikaa). Puhelun jälkeen olin todella hämmentynyt, että tosiaanko sitä on olemassa pakollisia vapaaehtoisia rokotuksia joihin pitäisi vielä suostua ilman sen kummempia tietoja asiasta ja sairaudesta. Että sellaista henkilökuntaa, tahdon takaisin omalle ihanalle terkkarillemme.

Itse neuvola käynti meni hyvin, mitä nyt vähän aikaa hölmönä katselin ympärilleni kun meitä kutsuttiin. En nimittäin heti tajunnut että on meistä kyse kun tyttö kutsuttiin paikalle isänsä sukunimellä (joo ilmoitin edelliskerralla että hän saa isänsä sukunimen, mutta enhän minä sitä enää muistanut). Tyttö on kasvanut kovasti ja uudet strategiset mitat ovat 58 cm ja 4900 g. Kuukaudessa on tullut painoa lisää kilo ja alakäyriltä on noustu keskikäyrille. Papereihin merkittiin myös että moro-heijaste on kadonnut ja kannattaa päätään hienosti. Meillä ei siis enää ole pikkuvauvaa, vaan iso tyttö.

Mukaan saimme myös sen reseptin rotavirusrokotetta varten ja ohjeet että KUN olemme päättäneet sen ottaa niin käy ostamassa vasta neuvolaan tullessa kun se ei säily kauaa. Ai että kun päätämme sen ottaa. No kyllä me todennäköisesti sen otamme, koska niin monella tutulla tuntuu olevan siitä kokemusta ja jopa kuolemantapauksia tiedossa, mutta kyllä minä haluaisin ihan itse päättää tällaisista asioista ilman tuputusta. Pohdinnat ovat siis edelleen kesken ja mielipiteitä otan mielellään myös teiltä vastaan.

Nyt täytyy mennä ottamaan viimeinen kakku uunista ulos. Huomenna on ristiäiset ja olen koko viikon leiponut. Enää vaatteiden silitys ja kakkujen koristelu ja olemme valmiit paljastamaan nimen.

6 kommenttia:

 1. Olipa kyllä todella raivostuttava terkkari. ensinäkin, meillä oltaisiin annettu rotavirusrokote vasta kolmekuukautisneuvolassa eikä suinkaan kaksi kuukautisena. Tietääkseni sääntö on se, että molemmat rokotteen osat pitää olla annettuna puolen vuoden ikään mennessä.
  Itse emme sitä ottaneet. En kuitenkaan ollut aluksi varma päätöksestä ja kyselinkin vähän neuvoa sukulaiseltani, joka on terveydenhoitoalalla. Hän sitten kysäisi asiaa yhdeltä lääkäriltä ja useammalta sairaanhoitajalta, jotka kaikki sanoivat, etteivät suosittele sitä ottamaan. Rotavirus ei ole vaarallinen, kunhan lapsi muistetaan nesteyttää kunnolla. Tästä on kyllä niin paljon mielipiteitä ja oikeaa tietä on mahdotonta löytää. tee ihan juuri niinkuin itse parhaimmaksi koet. sinä tiedät parhaiten!
  Aurinkoa sinulle ja tytöllesi!

  VastaaPoista
 2. Rotavirus tappaa vauvoja maissa, joissa ei ole yhtä hyvää terveydenhuoltoa kuin Suomessa, mutta Suomessa kuolemantapaukset ovat _erittäin_ harvinaisia.

  Niin, vaikeita kysymyksiä. Ja kuten Elina tuossa edellä, _todella_ ihmettelen terkkarinne asennetta. Eihän kaikilla vanhemmilla edes ole ylimääräistä 150 euroa investoida rokotteeseen. Ja jos se todella olisi niin ehdottoman tärkeä, niin miksi ihmeessä se ei ole yleisessä rokotusohjelmassa?

  Me emme ottaneet rokotetta ja kirjoittelinkin aiheesta juuri blogiini. Laitoin pari linkkiä puolesta ja vastaan/kriittisesti suhtautuville sivustoille, kannattaa käydä vilkaisemassa.

  Tsemppiä päätöksentekoon ja mukavia ristiäisiä!

  VastaaPoista
 3. Me päädyttiin ettei oteta, koska meille tuo 150 € on todella iso summa. Lisäksi emme ole kolmelle edellisellekään ole sitä ottaneet. Ainoastaan esikoinen on taudin sairastanut, mutta oli silloin jo yli vuoden ikäinen. Tauti oli kyllä aika paha, mutta minusta kurjempia vauvalla ovat kuitenkin kuumetaudit.
  Ihan pienet vauvat ovat yleensä aika hyvässä suojassa rota-virukselta imetyksen vuoksi.

  VastaaPoista
 4. Mä en kommentoi tota rokotus asiaa mutta se nimi mua kiinnostaa! :)

  mulla kyllä on aavistus mutta...

  VastaaPoista
 5. Ai että aavistus? Pitäisiköhän pitkittää jännitystä... Kerrohan aavistuksesi.

  Oikeasti kerron kunhan saan kameran kuvaajalta niin saatte nimen kuvien kera.

  VastaaPoista
 6. Kovin töykeän kuuloinen neuvolatäti. Suorastaan törkeä. Minulla ei nyt ole varsinaista mielipidettä ottaako rokotus vai ei. Itse en ottaisi. Eikä me myöskään otettu tuota rokotusta. Mutta minä en oikeastaan tiennyt edes sen olemassaoloa. Syystä että en lue vauvalehtiä enkä netin vauvajuttuja (paitsi blogeja!) enkä vauvakirjoja enkä mitään muutakaan infoa ja elän siinä uskossa, että äitinä osaan toimia ilman neuvoja...paitsi neuvolantädin neuvoja. Eikä meidän neuvolantäti tuosta rokotteesta mitään sanonut.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...