tiistai 13. toukokuuta 2008Meidän typy tulee kyllä ehdottomasti saamaa vappupallon ensivuonnakin. Puolitoista viikkoa vanhassa pallossa on yhä reilusti kaasua ja mikään ei ole hauskempaa kuin lyödä palloa ja ihmetellä kuinka se aina palaa takaisin. Tuota leikkiä Amanda olisi jaksanut vaikka kuinka kauan eikä naurun hörähdyksistä meinannut tulla loppua. On hauska huomata miten lapsi on alkanut havainnoida maailmaa ihan uudella tavalla ja ottaa kontaktia. Viime viikolla meillä oli kylässä kolme saman ikäistä vauvaa Amandan seurana ja oli jännä nähdä miten niistä ennen sylissä tuhisevista kääröistä oli tullut uteliaita lattialla pyöriviä muksuja. Viikonloppuna olimme ristiäisissä ja Amanda antoi Nea- ystävälle spontaanin onnitteluhalauksen nimensaannin kunniaksi.

Eräs tuttavani arvosteli minua viikonloppuna kovin sanoin siitä että annan lapselleni lääkettä vatsavaivoihin. "Siis sehän on vieras aine elimistölle ja voi aiheuttaa vaikka mitä ja kun ei niistä ole edes mitään apua ja vyöhyketerapia on ainoa oikea tapa hoitaa vatsavaivoja..." Tottakai pahoitin aluksi mieleni, koska todellakin tuo lääkkeen antaminen oli minulle kova paikka ja sitä mietittiin todella pitkään ja vasta terveydenhoitajan määräys ehdottomasti antaa sai minut vakuuttuneeksi että se on oikein. Aika nopeasti pääsin kuitenkin tuon yli ja loppuillan annoin muiden "hyvien neuvojen" mennä toisesta korvasta ulos. Miksi ihmeessä tuoreelle äidille pitää tuputtaa kaiken maailman ohjeita koko ajan? Minun pitäisi ehdottomasti antaa tytölle velliä iltaisin kun hän ei kerran vielä nuku kokonaisia öitä siitäkin huolimatta että tyttö ei ole vielä 4kk vanha. Se että en ole innoissani antamassa hänelle kiinteitä viimeistään 4 kk- päivänä on täysin käsittämätöntä, eihän maito voi millään riittää enää silloin. Neuvolan ohjeitahan ei missään tapauksessa pidä kuunnella kun "ne vain lukee niitä suosituksiaan" ja ennenkin on pärjätty omilla ohjeilla. Niin ja meidän pitää ehdottomasti ottaa koira ettei Amandasta tule allergista ja jos allergiaoireita sittenkin tulisi niin pitää ottaa kaksi lisää jotta allergia katoaa. Niin ja lapselle ei pidä hankkia leluja eikä varsinkaan mitään sittereitä, hyppykiikkuja tai jumppamattoja, ne ovat vain laiskojen äitien juttuja eikä niitä ennen vanhaan tarvittu. Ihan hyväähän ihmiset tietysti tarkoittavat, mutta kun neuvoja antavat jopa lapsettomat ihmiset joilla ei ole mitään hajua vauvoista oikeasti muutamaa lapsenvahtikeikkaa lukuun ottamatta. Minä tahdon odottaa että tyttö itse on kiinnostunut syömään muutakin kuin maitoa (okei, pelkään myös niitä vatsavaivoja joita ensimmäiset lusikalliset usein kuulemma aiheuttavat) kun kerran maito tuntuu riittävän, minä en tahdo koiraa ja nuo helisevät lelut lelukaaressa ovat Amandan mielestä äärimmäisen hauskoja joten eikö me saataisi toimia ihan omalla tavallamme?

5 kommenttia:

 1. Tsemppiä vaan "oman pään" pitämiseen. Olen sivusta saanut kuulla vastaavia tapauksia (kun yksi neuvoo yhtä ja perässä tulee toinen joka neuvoo päinvastaista..) ja kyllä siinä saa olla varsin vahva tunne omien päätöksien oikeellisuudesta, että voi kaiken maailman kikkakolmosten antaa kulkea toisesta korvasta ulos. Mutta tsemppiä siis vaan.. usko ettei kukaan muu voi tietää paremmin kuin sinä!

  VastaaPoista
 2. Heippa hei..no sitähän se on; on aina ollut ja varmaan tulee aina olemaankin:) Ihmiset tarkoittavat neuvoillaan hyvää, mutta eivät aina ehkä ymmärrä, että jokainen äiti toimii omalla, omalle lapselle parhaaksi katsomallaan tavalla. Ja joskus liika ohjeistus saa aikaan vaan pahaa mieltä:( Meillä käytiin vyöhyketerapiassa vatsakipujen takia, mutten todellakaan epäroinyt antaa myös lääkettä, jos lapsi oli selvästi kipuinen. Oma anoppini oli ehdottomasti sitä mieltä, että lapselle on juotettava syntymästä asti vettä. Näin oli 70-luvulla tehty. Itse en taas nähnyt siinä mitään järkeä, sillä oma tyttäreni oli talvivauva ja jano sammui kyllä maidollakin. Lisäksi vauva sai maidosta tarvitsemansa ravinnon. Vettä ei siis tarvinnut antaa kuumuuteen, niinkuin monesti kesävauvoille annetaan. En todellakaan ymmärtänyt miksi pieni vatsa olisi pitänyt täyttää ravinnottomalla vedellä. Enkä kyllä sitten täyttänytkään. Itse päätin, että meillä aletaan maistelemaan kiinteitä, kun vauva osoittaa siihen itse kiinnostusta. Kun reilu 4 kk tyttäreni silmät selällään tapitti äidin ja isin syömistä, oli jotenkin luonnollista alkaa maistattaa myös hänellä soseita. Nyt meillä väännetään sitten allergia-asioista. Tyttäreni on saanut ehdottoman kananmunan syöntikiellon pahan allergian takia. Näitä ihmisiä löytyy aina, jotka uskovat siedätykseen allergia-asioissa ja ovat sitä mieltä että pieni määrä silloin tällöin on vaan hyväksi. Munaa sisältävää ruokaa annetaan sisi vähän tahallaan ja tietenkin minulta salaa, joskus kyllä myös epähuomiossa. Tuloksena on jo illalla riemunkirjava lapsi, joka raapii itsensä verille.

  Jokainen siis tavallaan ja tosiaan näissä asioissa suora putki korvasta korvaan voisi olla joskus paikallaan. Omalle äidilleni sanoin jo laitoksella, että neuvoja otan mielelläni vastaan, mutta yhtään ohjetta en. On niitä neuvoja sitten tarvittukin; nyt 2,5 vuotiaan kanssa ne neuvot vasta ovatkin tarpeen:)

  VastaaPoista
 3. Kyllä minäkin mielelläni otan neuvoja ja hyviä vinkkejä vastaan, mutta en kaipaa kauhistelua jos en niitä noudatakaan. Tuntuu uskomattomalta että joku tulee sanomaan että kyllätuon ikäisen pitäisi jo saada kiinteitä kun tyttö kuitenkin on tyytyväinen saadessaan pelkkää maitoa noin 3 tunnin välein (yöllä jopa harvemmin) ja painokin on toistaiseksi noussut hyvin. Ja tuota hierontaa on kokeiltu kotona, eikä se tunnu juuri lasta rauhoittavan ja kun lähipiirin kokemukset ammattilaisistakin ovat olleet huonoja, niin jätimme väliin.

  VastaaPoista
 4. Kannattaa tehdä niin kuin itsestä parhaalta tuntuu, koska lasten hoidossa ei ole vain yhtä totuutta. Jokainen äiti tuntee lapsensa parhaiten ja osaa toimia sen mukaan ihan ilman muiden neuvoja ja varmasti osaa tarvittaessa myös kysyä vinkkiäkin. :)

  Hih, tuo pallo juttu oli mukava. Meidän neidin ehdoton suosikki oli ja on vastaava koira pallo, joka on lattian tasolla ja jota on kiva rutistella ja ruttuuttaa. :)

  VastaaPoista
 5. Voi tiedän niin miltä nuo kommentit tuntuvat! Sinä olet kuitenkin onneksi Amandan ainoa äiti ja se ainoa oikea joka tietää parhaiten mikä on tytölle parhaaksi!

  Noista kiinteiden aloittamisesta on varmasti yhtä monta mielipidettä kuin on äitiäkin. Minä olen itse sitä mieltä, että ne aloitetaan silloin kun parhaalta tuntuu ja jos lapsi kerran kasvaa niin miksi pitäisikään aloittaa kovin aikaisin. Kyllä sitä myöhemminkin ehtii. Me aloitettiin kiinteät maailman terveysjärjestön suosituksen ja neuvolan tädin suosituksen mukaisesti kokeilemalla jotain viikkoa alle puolen vuoden ikää. Ja hyvin alkoi maistumaan. Kaikki aikaisemmat maistatusyritykset päättyivät kiukkuun ja suuttumukseen jo siitä kun se lusikka vietiin suuhun. Ja edelleenkin imetän ja aivan yhtä monta kertaa kuin aikaisemminkin. Siitäkin olen jo saanut kuulla. Mutta jokainen äiti tekee tavallaan! Tsemppiä sinulle!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...