tiistai 14. lokakuuta 2008

Viruksia kestovaipoista?

Tämän aamun Kalevassa oli iso juttu kuinka Turussa on kielletty kestovaippojen käyttö päiväkodeissa perustuen siihen että Lastetautiopin professori Matti Uhari väittää niiden levittävän viruksia. Tämä taas perustuu hänen mukaansa siihen, että kertakäyttövaipoissa uloste siirtyy vaipan sisäosiin kun taas kestovaipassa pinnalle josta se helposti voi levittää viruksia ja lisäksi vaippojen säilytys lisää riskiä. En ole mikään fanaattinen kestovaippailija, vaikka Ryyni niitä käyttääkin, mutta tämä uutinen sai minutkin kuohahtamaan. Vai että vielä viruksia. Ainakin meidän vaipoissa nesteet menee ihan samalla tavalla vaipan sisään kuin kertakäyttöisissä ja samoin kertakäyttöisissä kiinteät jää ihan samalla tavalla pinnalle mitenkään imeytymättä. Säilytyksessä voi tietysti piillä oma riskinsä, varsinkin päiväkotiolosuhteissä jos kestovaippailjoita on useita, mutta ainakin kotioloissa vaippoja ei säilytetä yleensä vuorokautta pidempää ennen pesua ja 60 asteen pesu kyllä huolehtii pöpöistä. No en minä mikään asiantuntija ole, mutta suurin syy mikä tässä minut saa hermostumaan, on se että uhari suoraan myöntää ettei hänellä ole mitään tieteellistä näyttöä tästä. Siis että ihan vaan ilman perusteluja voi väittää tuollaista ja sen perusteella tehdän isoissa kaupungeissa päätöksiä. Luulisi ettei tästä aiheesta olisi kovin vaikea saada tutkimustuloksia tai ettei niitä jo olisi (jutussa kyllä viitattiin yli 10 vuotta vanhaan amerikkalaiseen tutkimukseen jossa viruksien leviämistä ei ollut havaittu). Kertakäyttövaippoja on käytetty vasta parikymmentä vuotta, joten luulisi että esim. sairaaloiden syntyneidenosastoilla olisi huomattu eroja tai juurikin päiväkodeissa joissa molempien käyttäjiä on ollut. Minua harmittaa että kestovaippailu mielletään hörhöjen toiminnaksi ja uudeksi muotivillitykseksi, kun kuitenkin on kyse vain paluusta vanhaan iho- ja ympäristöystävällisempään suuntaa, hieman uudemmilla tuotteilla vain. Onneksi esim. Tampereella jopa suositellaan kestovaippojen käyttöä päiväkodeissa ja täällä Oulussakaan niiden käyttöä ei ole kielletty vaikka kuulemma suosittelevatkin kertakäyttöisiä. Saa nähdä mikä on tilanne kun Amanda joku päivä päiväkotiin menee. Olen tänään toista päivää työtön kotiäiti, joten se hetki lähestyy.

4 kommenttia:

 1. Itse en kyseistä artikkelia lukenut, mutta iltapäivälehdissä asiaa mainostettiin perinteisen skandaalihakuiseen tyyliin... Itselläni ei ole vielä lapsia, mutta silti olen tutkinut jo etukäteen kestovaippailua. Olen samaa mieltä että raivostuttaa tuo viherpiipertäjiksi leimaaminen, vaikka monella kestoilijalla syyt löytyvät lisäksi mm. lapsen hyvinvoinnista ja rahallisesta säästöstä. Inhottavaa että vain negatiiviset tutkimukset uutisoidaan... Onneksi aktiiviset henkilöt, kuten sinä, kertovat meille kiinnostuneille todellisia käyttäjäkokemuksia. Kiitos siitä :)

  VastaaPoista
 2. Ei tuo kielto perustunut Uharin näkemykseen, vaan erään tietämättömän hygieniahoitajan ja terveystarkastajan käsityksiin. Ks.http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2008-10-09,104:2:569253,1:0:0:0:0:0.
  Uhari nyt vaan kommentoi noussutta kohua eilen Aamulehdessä, ks. http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/Professori+Kestovaippojen+imukyky+ei+ole+riitt%E4v%E4/109473.

  Mutta yhtä kaikki, ihan käsittämätöntä soopaa. Haluaisin nähdä sen kertakäyttöisen vaipan, joka tekee ulosteista osan omaa kudostaan, eikä päästä pisaraakaan nestettä ulos sen kerran imaistuaan, eikä varsinkaan jätä kiinteitä jätöksiä vaipan ulkopuolelle lainkaan.

  Surullisinta tietenkin on se, että professorin sana on useimpien mielestä yhtä kuin totuus. On kyllä ihan käsittämätöntä, miten joku professorin ominaisuudessa kehtaa mennä julkisuudessa laukomaan tällaista todeten samaan hengenvetoon, ettei hänen näkemyksensä perustu tieteelliseen tietoon, kun sellaistakin olisi tarjolla (tuo mainitsemasi vuodelta 1995 peräisin oleva tutkimus). Herää epäilys, kuka herra professorille on lausunnosta maksanut ja mitä...?

  VastaaPoista
 3. Minulla on vain tuo tieto mitä Kalevassa on, eli jos siinä on virhelainauksia, niin pahoittelen. Tänään oli kestovaippayhdistyksen edustajan vastine yleisönosastolla, missä hän kertoi enemmänkin tuosta amerikkalaistutkimuksesta. Samaa mietin itsekkin, että mikä on motivaatio tuollaisiin lausuntoihin...

  VastaaPoista
 4. Sekakäyttäjä tässä ilmoittautuu. Samasta uutisesta kuohahdin myös. Lopputulemaksi minä ymmärsin, että se mikrobileviämisen riski on olemassa lähinnä vain jos päiväkoti pesee eri lasten vaippoja itse samalla koneellisella. Mutta ei kai pk vaippoja pese? Eikös sinne pidä kertsitkin viedä? Minä en ainakaan luota kenenkään muun kuin minun tai mieheni pesemien vaippojen puhtauteen.

  Minä suuntaan illalla paikkakuntamme kestovaippailtaan ekaa kertaa. Pakko päästä puhisemaan.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...