keskiviikko 14. tammikuuta 2009

Kaupankäyntiä ruotsalaisittain

Matka sujui odotettua paremmin Amandan leikkiessä tyytyväisenä takapenkillä ja mussuttaen maissinaksuja. Nyt olemme pari päivää purkaneet laukkuja ja Amanda opetellut nukkumaan päiväunia sisätiloissa. Kauheasti emme ole ympäristöön vielä ehtineet tutustua kuin käymällä ruokakaupassa ja tekemällä pienen kierroksen kaupungilla. Supermarkettikeikka oli kyllä omanlaisensa elämys. Tukholman tytön blogissa olemme keskustelleet aukioloajoista jotka ovat huomattavasti vapaampia kuin Suomessa. Kaupat saavat olla auki joka päivä ja ainakin ruokakaupoilla tuntuu olevan mahdollista olla auki miten pitkään hyvänsä. Matkalla näin supermarketteja jotka ovat auki jopa 7-23 ja tämäkin missä kävimme on auki aina klo 22 asti. Muut kaupat sen sijaan sulkevat ovensa viimeistään seitsemältä. Ei ehkä tunnu kovin aikaiselta, mutta täällä työajat tuntuvat järestään olevan pitemmät kuin Suomessa ja kun kuuden jälkeen lähdet töistä tulee hoppu. Ihmiset käyvätkin ostoksilla pääsääntöisesti viikonloppuisin jolloin joka paikassa on täyttä.

Yllättäin supermarketin tarjonnassa oli isojakin eroja verrattuna suomen marketteihin. Luomutuotteita oli todella kattavasti ja hintaerot ei-luomuun olivat paljon pienemmät kuin Suomessa. Esimerkiksi luomumausteita en ole Suomessa nähnyt kuin erikoisliikkeissä, mutta nyt mukaani tarttui ihan tavallisen näköinen basilikapurkki jonka vasta kotona huomasin olevan luomua ja hinta oli ihan sama kuin ei-luomun oreganopurkin. Yksi ihmetyksenaiheista oli tuontituoteet Suomesta. Sen ymmärrän ihan täysin, että kaupassa törmää Valion laktoosittomiin maitotuotteisiin ja Serlan pehmopapereihin, mutta kuka kumma kaipaa Atrian lauantaimakkaraa, kun hyllyt on täynnä mitä ihanampia leikkeleitä ja kinkkuja? Mies oli jo aiemmalla tutustumisreissulaan ihmetellyt kun ruokakaupoista ei saa kuin kakkosolutta ja jostain syystä tupakkatuotteet ja partakoneenterät myydään lippusysteemillä. Siis otat hyllystä valitsemaasi tuotetta vastaavat lipun jonka viet kassalle, maksat ja saat tilalle uudet lipun jolla menet toiselle kassalle josta saat noutaa ko tuotteen. Kuulemma tämä edistyksellinen systeemi lisää turvallisuutta kun teräaseet eivät ole vapaasti hyllyllä ja vähentää varkauksia. Jotenkin vain minulla tuli ensimmäisenä mieleen kaupat Venäjällä. Monista kaupoista löytyy myös itsepalvelulaitteisto niin ettei välttämättä tarvitse asioida yhdenkään ihmisen kanssa edes kassalla. Amandan mielestä parasta tässä supermarketissa oli suuri tuttivalikoima josta löytyi vaikka minkä värisiä, muotoisia ja kuvioisia tutteja. Ja niin kuin meidän oli tarkoitus jättää tutti pikkuhiljaa pois...

2 kommenttia:

  1. Keski-Euroopassa matkustaessa huomasin taasen, että ruokakaupat ovat usein auki paljon lyhyemmän aikaa, mihin Suomessa on tottunut. Useissa paikoissa isommatkin ruokakaupat näyttivät menevän kiinni jo seitsämän maissa - ikävä yllätys silloin, kun siihen ei osaa varautua.

    VastaaPoista
  2. Tää on niin totta :) Viikonloput on ihan kaameita kun kukaan ei kerekä kauppaan viikolla. Mä en oikein tajua tätä logiikkaa oikeasti. Mutta vaikeaa olisi toisaalta nykyään tottua siihenkään, ettei sunnuntaisin kaupat olisi auki...

    Mutta kuule, jos kerta täällä asuu 440 000 suomalaistaustaista henkilöä (kuten juuri blogissa kirjoitin) niin kyllähän siitä muutama riittää lauantaimakkaraakin ostamaan ;)

    Hauskaa muuten, miten joitain asioita on alkanut pitää itsestäänselvyytenä. Tupakat lipulla on jotenkin ihan normaalia nykyään... olutjuttu on kyllä niin ruotsalaista suojelumentaliteettia. Suomi ei ole mitään tähän verrattuna.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...