torstai 26. helmikuuta 2009

Laskiaista ja kielimuuria

Laskiaistiistaina matkalla öppna förskolanin törmäsimme tällaiseen. Olen lukenut neulegraffiteista useammankin lehtijutun ja blogin, mutta nyt vasta törmäsin ensimmäiseen livenä. Lämmitti kovasti mieltä. Harmi vain ettei mukana ollut mitään tietoja tekijästä. Todennäköisesti kyseessä on joku paikallinen harrastaja, koska illalla pulkkamäkeen mennessä törmäsimme jo toiseenkin.

Laskiaisena tajusin miksi tämä ruotsin kieli on välillä todella vaikeaa. Meille opetetaan koulussa lähinnä suomenruotsia ja myös sanakirja tahtoo tuntea ensin suomensruotsalaisen version ja vasta sitten ruotsinruotsalaisen jos ollenkaan. Siis esim laskiaisen kohdalla suomessa puhutaan vain fastlagenista sekä sunnuntaina että tiistaina ja syödään fastlagsdagens bullarnoja. Ruotsissa taas fastlagen on sunnuntai ja tiistai on fettisdag ja pullaa kutsutaan semlaksi. Sanakirjani ei tunne fettisdagenia ja semlan kohdalla toteaa ruotsissa joskus käytettäväksi. No ehkä laskiainen ei ole niin vakava juttu että sen takia vielä tarvisi hermostua, mutta tuntuu että sanoja on paljon enemmänkin. Vaikka kuinka kuvittelen tietäväni jonkun sanan ihan varmasti ja lauseenkin kieliopillisesti oikein saan ihmettelevän katseen että mistä ihmeestä oikein puhun.

Tosin joskus kyllä voi syttää ihan vain itseään. Jos haluaa lainata naapurin kädessä olevaa lapiota ei ehkä kannata pyytää lainaan stöveliä vaikka kyllä silläkin sai haluamansa todella epäuskoisen päästävarpaisiin- katseen kera.

2 kommenttia:

  1. Minäkin törmäsin neulegraffiteihin, mutta paljon odotetummassa ympäristössä - tiedekuntamme käytävillä, jossa myös käsityötieteen laitos sijaitsee. Kaduilla en ole vielä nähnyt, kuullut vain..

    VastaaPoista
  2. Minulle taas suomenruotsi on paljon oudompi kuin ruotsinruotsi, kun olen oikeastaan ruotsini oppinut täällä Ruotsissa. Eroavia sanoja on tosiaan paljon. Eikös semla ole suomenruotsissa sämpylä? Sämpylä kun on täällä fralla, jota en kyllä koskaan ollut kuullutkaan ennen Ruotsiin muuttoa. Niin ja se kuuluisin esimerkki, örfil, on toisaankin täällä ainoastaa korvalle annettava puusti, ei pulla, että sitä ei pidä mennä pyytämään, vaan kanelbullea :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...