sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Viimeinkin jaksan hengähtää hieman blogin ääressä, muutenkin kuin muutaman sanan valituksella. Ensimmäiset kaksi viikkoa uudella paikkakunnalla olivat todella raskaat. Amanda kitisi koko ajan kun ei ollut leikkikavereita eikä oikein tarpeeksi virikkeitä eikä edes olla kotona vaan jossain kamalan avarassa vieraassa paikassa jossa ne tutut lastenohjelmatkin kuulostaa ihan oudoilta. Kitinästä rasittuneena ja tympääntyneenä olin tosi väsynyt ja pahantuulinen ja tämän seurauksena Amanda kitisi kahta kauheammin kun äitikään ei kerran jaksa leikkiä ja keksiä tekemistä. Koko ajan on satanut luntakin niin valtavasti, ettei rattaiden kanssa ole oikein päässyt mihinkään enkä ole jaksanut kaivaa autoa lumikasan alta. Onneksi sain viikko sitten perjantaina kutsun tulla mukaan öppna förskolanin eli avoimen päiväkodin toimintaan ja kolmas viikko olikin huomattavasti helpompi.

Öppna förskolanissa järjestetään toimintaa alle kouluikäisille lapsille ja koska koin Amandan olevan vielä niin kovin pieni menimme tiistaina 0-1 vuotiaiden ryhmään mukaan, joka myös ohjaajien mielestä on paras vaihtoehto meille. Yllätyksekseni paikalla oli todella paljon äitejä ja vauvoja. Meitä oli varmasti yli 30 aikuista lapsineen. Itse olin etukäteen todella jännittynyt miten pärjään ruotsin kielellä vieraiden ihmisten keskellä, mutta vaikken mitään syvällisiä keskusteluja aikaiseksi saanutkaan, ei minun tarvinut englantiinkaan turvautua. Osallistuimme jopa lauluhetkeen ja muutamaan lauluunkin. Vieressä istuvia ei tuntunut häiritsevän vaikka lauloinkin hämä-hämähäkkiä suomeksi ja Pippi Långstrumpista kai jokainen suomalainenkin osaa ainakin kertosäkeen. Amandalla oli valtavan hauskaa. En ymmärrä mistä hän on sosiaalisuutensa perinyt, itse kun olen ennemmikin ujo, mutta Amanda tervehtii ja hymyilee kaikille ja käy jopa koskettamassa sekä lapsia että aikuisia. Ja yrittää myös kovasti keskustella muiden kanssa. Vaikka ihmisiä oli paljon oli tunnelma kuitenkin lämmin ja koin oloni tervetulleeksi. Ja jäinpä jonkun äidin mieleenkin niin että hän tervehti minua monta päivää myöhemmin kaupungilla vaikken itse häntä heti muistanutkaan.

Yhden huomion tein liittyen eroihin Suomen ja Ruotsin välillä lastenhoitoasioissa. Olin antamassa Amandalle välipalaa ja samaan aikaan keittiössä oli kymmenkunta muutakin lasta ja äitiä. Vaikka kaikki muut lapset olivat jopa useita kuukausiakin nuorempia kuin Amanda, yhdelläkään lapsella ei ollut edessään pientä lasipurkkia Bona tai Semper-merkillä varustettuna, vaan ihan tavallisia jogurttipurkkeja. Keskustelin erään suomalaisäidin kanssa joku aika sitten kuinka hän oli saanut paheksuvia katseita kun hänen noin 10 kk ikäinen lapsensa oli syönyt perhekerhossa puolikkaan pullasiivun ja itselläni on ollut vastaavia kokemuksia kun olen ottanut jogurttipurkin esiin. Kai meidät suomalaiset on onnistuttu manipuloimaan markkinamiesten toimesta että alle kolmivuotias voi syödä vain ikäsuosituksella varustetusta purkista. Huomaan usein pohtivani voiko Amanda syödä sitä ja tätä vaikka ihan samaa ruokaahan hän voi syödä kuin me muutkin. Äidin keitetyt kasvis-kalasoseet ei enää maistu, vaan lautaselle on saatava samaa mausteista kana-currya tai kermaista lohipastaa kuin muillakin. Toisaalta ei kai siitä minulle ja V:lle mitään haittaa ole jos syömme hieman vähempisuolaista ruokaa ja vältämme lisäaineita.

Lopuksi hiukan kirpputorilöytöjä. Tykkään kierrellä kirpputoreja ja vanhojentavaroiden liikkeitä, mutta tosi harvoin löydän mitään. Johtuu kyllä aika pitkälti siitäkin, että minusta Suomessa on kirpputorien hinnat menneet ihan älyttömiksi eurojen tulon jälkeen. Täällä kirpputorit tuntuvat vielä ihan kohtuuhintaisilta ja nämä lelut sai alle 3 eurolla.

1 kommentti:

  1. Mun mielestäkin tosiaan Ruotsissa on pajon enemmän ajattelua että "syöhän lapsi sitä mitä aikuinenkin", varsinkin kun puhutaan yli vuoden vanhoista lapsista. Ja se on tosi ihanaa! Ettei tartte väsätä välttämättä aina erityisruokia lapselle, vaan se voi syödä ihan maustettua ja maistuvaa ruokaa. Meillä syödään innolla mm hummusta, katkarapuja, teryaki-lohta...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...