tiistai 14. huhtikuuta 2009

Takaisin kotona

Palasimme kotiin Ouluun sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Veljeni laskettelukisat Sundsvallissa menivät ihan päin keppiä ja hän halusi kotiin samoin tein sunnuntai-iltapäivänä joten me ajattelimme että mitäpä mekään täällä huomisaamuun asti nyhjätään. Ihana olla taas kotona, vaikkain alle 48 tuntia kotiin paaluusta olen jo laittanut sohvamme myyntiin ja uutta asuntoa etsitään kovasti. Meillä oli kuitenkin upea Ruotsin reissu. Viihdyimme todella hyvin, vaikka koti-ikävä ja erityisesti ystävien ikävä vaivasi ajoittain. kerrankin meillä oli kuitenkin aikaa ihan vain perheenä ja tehdä juttuja yhdessä. Ja vaikka tämä matka ei suuntautunut Ruotsia kauemmaksi oli se silti ihan oma kulttuurinsa johon oli mielenkiintoista tutustua. Jännä miten paljon eroa naapurimailla voikin olla.Liikennekulttuuri on aivan omanlaisensa. Ylinopeutta ei ajeta, ei edes ohittaessa, mikä tarkoittaa sitä että kilometrin ohituskaistalla ei ehdi kuin kaksi autoa ohittamaan hiukan hitaamma autoilijan. Sen sijaan suojatien eteen pysähdytään aina. Siis todellakin aina. Huomasin jo ensimmäisenä päivänä että tässä on jotain outoa, kun tuunattu bassojytkeinen amiscorsa pysähtyy suojatien eteen kun minä työnnän rattaita enkä ollut edes ehtinyt pysähtyä suojatien eteen. Jos jalankulkijaa ei päästä ylittämään katua sujuvasti rapsahtaa todella kovat sakot. Suojateitä todellakin ratsataan ja usein. Tämä on poissa rattijuoppojen valvonnasta. Puhallusratsioita harrastetaan hyvin harvoin.


Kestovaipat ovat ilmeisesti täysin tuntematon käsite ruotsalaisille. Yhtäkään vaippaa ei osunut silmiini missään vaiheessa, ei käyttäjillä eikä kaupoissa. Suomessa taas päättäväisinkin kertakäyttövaippoja käyttävä äitiystäväni päätti ainakin kokeilla kestovaippoja kun lapsi oli 8kk ikäinen. Toinen ihmeellisyys lastenhoidossa oli se, että leikkipuistoissa ei ollut koskaan ketään. Ei arkena eikä viikonloppuna. Yhden ainoan kerran leikkipuistoon osui toinenkin lapsi. Hän oli matkalla kotiin päiväkodista ja oli välttämättä halunnut hieman keinua jotta jaksaisi kävellä lopun matkaa kotiin.

Ruokakaupoista ei saa mitään lihatuotteita valmiiksi marinoituina, mitä kyllä kaipaisin kovasti Suomeenkin. Toisaalta kaikki myydään hirmu suurissa pakkauksissa, kanaa lähes pelkästään pakasteena ja tuoretta kalaa en löytänyt kertaakaan. Luomutuotteita löytyy paljon laajemmat valikoimat kuin lähikaupastamme ja hintaero tavallisiin oli melko pieni.

Nuo on vain pari päällimmäisenä mieleen tullutta juttua. Eroista huolimatta en voisi sanoa että kumpikaan olisi toistaan parempi (paitsi kestovaippojen suhteen:)). Lopuksi vielä hieman kisaeleganssia Kisslebystä. Sää suosi todella ja aurinkolasit olivat jääneet kotiin. Onneksi isi lainasi omiaan. Ja näköjään enokin pääsi vahingossa kuvaan.

1 kommentti:

  1. Nyt vasta kerkesin tämän lukemaan, kaikki nuo niin totta! Itsekin alkuun päivittelin liikennekulttuurin eroja ja edelleen Suomessa käydessä kiroilen. Täällä todellakin autot pysähtyvät suojatien eteen aina.

    Samoin kestovaippa-kommenttisi pitää täysin paikkansa, en tunne täällä ketään joka käyttäisi kestoja. Käsittämätöntä mun mielestä muuten todella ympäristöystävällisesti suhtautuvassa maassa.

    Alkuun kaipasin marinoituja kanapaloja kauppaan. Nykyään en enää muista koko asiaa...

    Puistoihin kyllä täällä Tukholmassa riittää väkeä välillä liikaakin. Ehkä siinä on paikkakunnan koolla sitten suuri merkitys?

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...