perjantai 6. marraskuuta 2009

Rokotusahdistus

Kannatan kyllä yleisesti ottaen lasten rokottamista pahimpia sairauksia vastaan, mutta kuinka monta rokotusta on liikaa? Amanda on vasta noin 3 viikkoa sitten saanut MPR- rokotuksen, joka nostatti reilua viikkoa myöhemmin kuumeen. Huomenna olisi mahdollisuus kausi-influenssarokotukseen ja koska viime vuonna tyttö osallistui influenssarokotustutkimukseen, eikä meillä ole vielä tietoa minkä rokotteen tyttö loputa sai, täytyy kausi-influenssarokotusta antaa kaksi annosta. Sikainfluenssarokotukset aloitetaan todennäköisesti parin viikon kuluttua ja edelleen tuntuu olevan epäselvää annetaanko sitäkin yksi vai kaksi annosta. Pahimmillaan 5 rokotusta parin kuukauden sisällä tuntuu kamalan paljolta alle kaksi vuotiaalle lapselle tai jopa aikuisellekin, mutta mitä (tai kumman) noista uskaltaisi huoletta jättää pois.

Olen itse sairastanut mitä todennköisimmin influenssan (lääkäri ei ollut kiinnostunut tutkimaan, väitteli ainoastaan laskutaidoistani, mutta jälkikäteen eri lääkäri on tunnistanut oireet) ja se oli kamalaa. Lähipiirissämme on useita sikainfluenssan sairastaneita ja kamalalta sekin kuulostaa. Mutta ei kuulosta mukavalta sekään, että jokainen rokotus nostaa kuumeen ja kurkkukivun. Mistä näihin kysymyksiin voisi edes saada mitään luotettavaa vastausta?

Jatkoa 7.11.2009

V soitti iltapäivällä neuvolaan kuinka tässä asiassa kannattaisi toimia ja onnistui saamaan puhelimeen jopa lääkärin. Hän oli sitä mieltä että ehdottomasti ottaa kummatkin influenssarokotteet, mutta molempia vain yhdet ja kerralla. Oulussa päädyttiin ratkaisuun, että alle komivuotiaat terveetkin lapset rokotettiin yhtäaikaa sekä kausi-influenssaa että sikainfluenssaa vastaan. Yhtäaikaa rokottamisen pitäisi päästää lapsi yhdillä rokotusoireilla ja toki myös yhdillä rokotusitkuilla. Niinpä mekin suuntasimme terveysaseman jonoihin satojen muiden kanssa. Lööpeistä huolimatta selvisimme koko reissusta kahdessakymmenessä minuutissa. Lapset pääsivät jonon ohi ja jonon purkaminen oli muutenkin erittäin tehokasta: nimi paperiin- odotushuoneeseen- nimellä sisään- piikki molempii reisiin ja seuraava potilas. Ja silti terveydenhoitajalat sai vielä hymyillen sanotun "reipas tyttö olit". Ainakin toistaiseksi tyttö on ihan yhtä iloinen ja reipas kuin aina ennenkin, eikä edes pistokohdat arista. Mutta varoaika on ilmeisesti nytkin pari viikkoa, joten ehtiihän noita tulla.

4 kommenttia:

 1. Ottamatta sen kummemmin kantaa rokotuksiin yleensä, niin kuinka sinä epäilet MPR-rokotteen nostaneen sen kuumeen? Reilu viikko rokotuksesta rokotusoireeseen kuulostaa todella pitkältä ajalta. Yleensähän se reaktio tullee 12 h - vuorokauden kuluessa? Korjaa toki, jos minulla on väärää tietoa. Itse en ehkä sitä kuumetta laittaisi rokotteen piikkiin. Rokotteen piikkiin - heh heh, sattuipas se sitten näppärästi.. :)

  VastaaPoista
 2. Rokotetta antaessa lääkäri sanoi, että puolentoista viikon sisällä voi ilmetä kuumetta tai aristusta pistokohdassa, eli ihan tähän lääkärin lausuntoon pohjautuen. Emme itse heti osanneet rokotusta epäillä, mutta kun mitään muuta oireita ei ollut kuin tasan vuorokauden kestänyt kuume, eikä edes flunssaa ollut aiemmin, niin kyllä se siitä rokotuksesta johtui. ja samoin sanoi neuvolan terveydenhoitaja eilen sinne soittaessamme.

  VastaaPoista
 3. Jep, MPR:n kohdalla rokotusoireet ilmenevät yleensä vasta reilun viikon kuluttua rokotuksesta. Näin meilläkin kävi. Keväällä terveydenhoitaja suositteli siirtämään MPR:n antamista, kun olimme reilun viikon kuluttua lähdössä risteilylle. Ja onneksi siirsimme, olisi jäänyt muuten risteilyt risteilemättä.

  VastaaPoista
 4. Okkei, mulla siis vanhaa tai mututietoa! Hyvä, että rokotukset saitte nyt kerralla ja toivottavasti selviätte vähillä oireilla. Meillä edessä sama reilun viikon päästä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...