perjantai 3. syyskuuta 2010

Rokkoja ja rokotuksia

Meillä sairastettiin enterorokko. Olenko ainoa joka ei moisesta taudista oel koskaan kuullutkaan? Tytöllä oli viime lauantaina hieman kuumetta, joka kyllä laski jo seuraavana päivänä. Maanantaina jäimme kuitenkin vielä kotiin, kun tyttö oli niin väsyneen oloinen. maanantain ja tiistain välinen yö oli kuin painajaista. Tyttö heräsi tunnin välein, parkaisi kuin syötävä ja juoksi karkuun. Aamuyöstä aloin olla todella väsynyt nappamaan lasta lennosta takaisin sänkyyn ja tulikin sanottua lapselle melkoisen rumasti. Yritin kysyä sattuuko häneen tai mikä on vialla, mutta vastaukseksi sain vain hurjistunutta karjuntaa ja jotenkin luulin lapsen näkevän painajaisia. Aamulla vein tytön päiväkotiin. Olisi kyllä kovasti tehnyt mieli jäädä kotiin ja jos minulla olisi ollut toimistopäivä olisimme jääneetkin. Jokin kyllä sanoi alitajunnassa että ihan kunnossa ei taida tyttö olla, mutta päällimmäisenä mielessä oli normaaliakin hankalampi maastotoimitus. Päiväkodissa hoitaja kysyi heti ensimmäisenä, että ai teilläkin on enterorokkoa. Minä hölmistyneenä siihen, miten niin. Lapsella oli suupielessä pari näppyä, joita olin kuvitellut tomaatin ja rohtuneiden huulien yhdistelmäksi. En ollut osannut yhdistää näppyjä lainkaan kuumeeseen. Googletus ruokatunnilla paljasti näppyjen, kuumeen ja öisen raivoamisen kuuluvan tiukasti yhteen. Päiväkodista hakiessani tytölle oli ilmestynyt runsaasti uusia näppylöitä, kasvojen lisäksi käsiin ja jalkoihin. Onneksi pääsimme kuitenkin suhteellisen vähällä. Seuraava yö oli vielä todella karmea, mutta sitten helpotti. Näppylöitä on yhä, mutta ne ovat alkaneet vaaleta eivätkä ole enää kipeitä.

Googletus paljasti myös sen, että kyseessä todella on melko uusi lastentauti. Useampi lähde viittasi taudin syntyneen muunnoksena sen jälkeen kun vanhoja lastentauteja vastaan alettiin rokottaa. Useampi viittasi epäsuorasti varsinkin vesirokkorokotteeseen, jota jossain vaiheessa ainakin suunniteltiin yleiseen rokotusohjelmaan liitettäväksi. Kun yhdestä päästään eroon, syntyy uusia. Pistääkin miettimään, mitä kaikkea vastaan lasta kannattaa rokottaa. Meillä on pitäydytty yleisen rokotusohjelman mukaisissa rokotteissa, lukuunottamatta influenssa- ja sikainfluenssarokotteita. Noitakin harkittiin pitkään, mutta kun perhepiirissä on vakavia tapauksia kyseisistä sairauksista, haluttiin lapsi säästää niiltä. Sen sijaan esim. vesirokko- ja rotavirusrokotteet jätimme sen suuremmin edes pohtimatta niitä. Tiedän, että molemmat voivat olla vakavia ja jopa kuolemaan johtavia sairauksia, mutta suurin osa lapsista kuitenkin sairastaa nuo molemmat sairaudet jossain vaiheessa elämäänsä selviten muutamalla tuskaisella päivällä. Toisaalta esim. sikainfluenssarokotteen kohdalla kohutaan narkolepsiasta, mutta missään ei mainita niitä sairauksia mitä itse sikainfluenssan sairastaminen on aiheuttanut monille. Minulla siis ei ole varsinaisesti mielipidettä rokottamisesta ja rokottamattajättämisestä, jokainen tehköön ratkaisunsa itse jokaisen rokotteen kohdalla erikseen, mutta lapsen sairaus ja sen seurauksena goolettaminen saivat minut pohtimaan näitä asioita. Rokottamalla saadaan kyllä hävitettyä monia hankalia ja vaarallisia tauteja, mutta samalla luodaan olosuhteet uusille hankalille ja jopa vaarallisille taudeille.

Mitä ajatuksia rokotukset teissä herättää?

2 kommenttia:

  1. Rotavirusrokote kuuluu nykyään yleiseen rokoteohjelmaan. Samoin syyskuusta lähtien pneumokokkirokote. Mulle ei tulisi mieleenkään jättää rokottamatta yleisen rokoteohjelman rokotteilla. En luota "vapaamatkustajuuteen" varsinkaan nykypäivänä, kun reissataan niin paljon ympäri maailmaa. Oispa kiva, kun lapsi saisi jostain esim. polion tms., kun vanhemmat eivät ole halunneet rokottaa aikanaan...

    VastaaPoista
  2. Niin se on Tyynekin saanut rotan ja pneumokokin. Toivollahan niitä ei vielä ollut enkä ottanutkaan. Eikä poika ole sairastanut silti. Mutta mehän ollaan kotona ja tarttuvat taudit taitavat tulla heikommin meille kuin jos poika olisi päiväkodissa. Minäkään en kamalan innostunut ole ottamaan ylimääräisiä rokotteita, mutta nuo yleiseen rokotusohjelmaan kuuluvat otan kyllä. Vain vesirokko on yleiseen kuulumaton minkä Toivo on saanut (+se kuuluisa sikapiikki), mutta sen otatin omaksi turvakseni. Minä kun en ole vielä vesirokkoa sairastanut, enkä halua sitä itselleni enää. Tosin olen itsekin ykköspiikin sitä vastaan ottanut. Ja kuukauden päästä vielä toinen piikki, niin luulisin vesirokotta selviäväni tämän elon.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...