perjantai 25. helmikuuta 2011

hammaslääkärissä

Amandalla oli viimein ensimmäinen hammaslääkärikäynti. Toivottavasti tähänkin on saatu muutos, sillä minusta on ihan käsittämätöntä, että ensimmäinen hammaslääkärikäynti on vasta kolmevuotiaana. Olen kyllä kuullut huhuja, että nykyään järjestettäisiin jonkinlainen infotilaisuus ainakin jo alle vuoden ikäisten lasten vanhemmille. Nyt sinne lääkäriin kuitenkin viimein päästiin. Hammaslääkäristä on meillä puhuttu jo pitkään. Yle nimittäin keksi näyttää eräänä lauantai-aamuna peräti kaksi kauhutarinaa hammaslääkäristä lastenohjelmissaan. Tytölle jäikin sellainen kuva, että hammaslääkärissä porataan aina ja se on kamalan pelottavaa. Saatiin kuitenkin rauhoiteltua tyttöä ja vakuutettua, että kyseiset ohjelmat olivat vain satua ja oikeasti hammaslääkärit on tosi kivoja.

Reippaana tyttönä Amanda oli avannut suunsa jo ennen pyyntöä. Hammaslääkäri (vai olikohan suuhygienisti?) esitteli työkalunsa ja tarkisti hampaat. Kehuja saatiin hyvin pestyistä ja hoidetuista sekä valkoisista hampaista. Olen ollut todella tarkka siitä, että lapsen hampaat on pesty joka ikinen aamu ja ilta ja harjausten välissä on syöty pastilleja. Me molemmat vanhemmat olemme vierailleet ihan riittävästi hampaiden paikkauksessa Amandankin tarpeisiin, joten olen koittanut opettaa lapselle järkevämpää hampaiden hoitoa ja toivoisin että siitä tulisi tytölle automaattinen tapa. Valitettavasti lapsi joutuu mitä todennäköisimmin käymään saman oikomishoitorumban kuin mitä mekin. Tytön hampaat ovat hyvin tiheät, eli jonkinlaista väljennystä täytyy tehdä sitten kun maitohampaat ovat vaihtuneet pysyviin. Se on kuitenkin sen ajan murhe. Nyt ollaan ylpeitä kauniista ja puhtaista hampaista.

4 kommenttia:

 1. Meille hammashoitaja kävi puhumassa jo raskausajan perhevalmennuksessa. Ensimmäiseen hammaslääkärikäyntiin (tai suuhygienisti se oli) tuli kutsu kuuden kuukauden iässä. Sellainen infotilaisuushan se oli, kun ei tytöllä ollut vielä ainuttakaan hammasta suussa. Mutta samaa olen miettinyt, että pitäisi yrittää opettaa tytölle tosiaan alusta pitäen sitä järkevämpää hampaiden hoitamista. Nyt nuo kaksi hampaan nykeröä jäävät vielä aivan liian vähälle harjaamiselle..

  VastaaPoista
 2. Minusta se infotilaisuuskin olisi tärkeä, jotenkin tuntui ettei yhtään tiedä miten niitä hampaita pitäisi harjata, milloin aloittaa tahnaa ynnä muuta. Ryynille ilmestyi ensimmäinen hammas vasta 11 kk ikäisenä, mutta minusta tuntuu, että se oli harjauksen kannalt avain hyvä asia. Lapsi oli itsekin kiinnostunut harjaamisesta ja suun avaaminen oli jo helpompaa. Kaveri yritti opettaa 3kk ikäistä avaamaan suutaan ja en yhtään ihmettele että harjaaminen oli aika satunnaista ensimmäisten kuukausien ajan.

  VastaaPoista
 3. Meille tuli jostain syystä kutsu hammaslääkäriin jo kaksivuotiaana. Puhe kyllä oli ollut, että kutsu tulisi kolmevuotiaana. Ehkä kutsu tuli virheellisesti, mutta en lähtenyt asiaa oikomaan vaan vein tytön tarkastukseen mielelläni.

  Meille kävi niin huvittavasti, että tyttö viihtyi hammaslääkärissä niin hyvin, että jouduimme lähtemään itkien pois. Oli siinä hammaslääkäreillä naurussa pidättelemistä, kun yleensä heille kuulemma tullaan itkien.

  Oikomishoito meilläkin on edessä Milenalla, kuten minullakin on aikoinaan ollut. Syynä siis ylipurenta. Minulle sanottiin, joka hämmästytti minua kovasti, että nykyään oikomiset voidaan tehdä jo maitohampailla ja raudat ovat poissa ennen kouluikää. Kysyin vielä kahteen kertaan, että ihanko totta ja niin minulle kovasti vakuuteltiin. Aika jännä juttu.

  VastaaPoista
 4. Kyllä nämä hammashoidot ynnä muut näyttävät menevän aika eri tahtiin eri kunnissa. Meillä on eka käynti puolivuotiaana, sitten 2-vuotiaana ja siitä joka vuosi sitten eteenpäin. Toivottavasti teillekin tulee aikaistusta. Kolmevuotias on kyllä aika vanha ekaan tarkastukseen, vaikka ei siinä mitään hätää ole kun hampaat on hoidettu. Vaan kun olen kuullut lapsista, joilla on jo siinä iässä reikiä!

  Ja tuo bolero on kiva! Olen itse neulomassa samaa Purosta.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...