perjantai 4. helmikuuta 2011

Olen ollut jo useamman viikon varpaillani, että koska tämän uskaltaa sanoa ääneen. Nyt olen viimein saanut konkreettisen todisteen: MEILLE TULEE VAUVA!!!

Olen viikolla 12 ja kävin tänään neuvolalääkärillä. Varoitteluista huolimatta, kun viikkoja on vielä niin vähän, lääkäri sai nopeasti kuuluviin sydänäänet. Vaikka raskaustestin viiva oli todella vahva, olen kärsinyt pahoinvoinnista ja heikotuksesta jo yli kuusi viikkoa, vatsakin on jo hiukan kasvanut ja painoa on tullut jo muutama kilo, vaikka syksyn lihotuskuuriyritys vain laski painoa, on silti ollut vaikea uskoa, että siellä ihan oikeasti on joku. On siellä.

Suunnittelin meneväni yksityiselle varhaisultraan ja harkitsin myös koko neuvolapalvelun hankkimista yksityiseltä. Jotenkin Amandan kohdalla tuntui, että kaikkia kysymyksiäni ei kuultu tai otettu vakavasti ja huoleni ohitettiin. Minulle suositeltiin, paikallista yksityistä neuvolaa, sekä varhaisultraan, että neuvolatoimintaan, mutta sinne ei saanutkaan aikoja tammikuun aikana. Yllättäin julkiselle puolelle pääsikin heti. Siis todella heti. Soitin hyvissä ajoin jouluviikolla, kun ajattelin että kunnallisissakin neuvoloissa on ruuhkia ja lomia niin, että ajan saaminen tammikuuksi olisi hankalaa. Sain ajan seuraavalle viikolle. Vastaanotto on näillä kahdella kerralla ollut erittäin pätevää. Kysymykseni on otettu vakavasti, eikä vain ohitettu "se on ihan normaalia" tuhahduksella. Minulla on ollut kipuja, jotka ovat saaneet huolestumaan, ja olen saanut sekä selvityksen mistä kivut voivat johtua, että myöskin ohjeet, milloin pitää huolestua ja mihin ottaa yhteyttä.

Oulun neuvoloissa on otettu isät ja ylipäätään perheet ihan uuden huomion alle. Sen perinteisen päihteidenkäyttölomakkeen lisäksi, myös isän pituus ja paino sekä verenpaine tarkistettiin ensmmäisellä neuvolakäynnillä. Isä myös ohjattiin varaamaan aika hammastarkastukseen ja samoin kuin äidit he pääsevät jonon ohi suoraan hammaslääkärille. Neuvolasta pyritään järjestämään kotikäynti jo alkuraskaudesta, mutta resurssipulan vuoksi meille koitetaan järjestää aika myöhemmin. Isä on myös velvoitettu saapumaan puolivälin tienoilla järjestettävälle neuvolakäynnille, jossa isää ja äitiä haastatellaan perheenä ja pariskuntana sekä terveydenhoitajan että perhetyöntekijän puolesta. Tätä varten annettiin myös molemmille täytettäviksi lomakkeet joissa käsitellään parisuhdetta ja henkilökohtaista jaksamista. Molempien vanhempien on täytettävä myös perheen ruokailu ja liikuntatottumuskorttia, joka käydään läpi kahdesti raskauden aikana ja kahdesti lastenneuvolan puolella sitten kun vauva on syntynyt. Kuulostaa ensialkuun kovin holhoavalta ja turhalta, varsinkin tuo kotikäynti, mutta toisaalta kun omassa tuttavapiirissäkin on nuoria perheitä, joissa isä ei periaatteesta vaihda ainuttakaan vaippaa, äiti hoitaa kaikki yövalvomiset, oli lapsi sitten 2kk tai 2 vuotta vanha, sekä lasten sairauksista johtuvat sairauspoissaolot, sekä perheitä joissa on erottu ennen kuin lapsi on kahta vuotta vanha, on tämä ehkä sittenkin täysin perusteltua ja hyväksi. Ville suhtautui "pakolliseen" neuvolakäyntiin hyvinkin suopeasti. Hän tulee mielellään keskustelemaan ja toivoi kuulevansa vauvan sydänäänet. Hänestä oli tuntunut Amandaa odottaessamme, ettei hänellä ollut oikein mahdollisuutta kysellä mitään neuvolasta, vaikka jokin olisi askarruttanutkin. Perhevalmennuksessa oli useampikin isä, joka tuntui kokevan samoin, sillä siellä kysymyksiä kyllä tuli nimenomaan miehiltä, mutta niihin vastattiin jotenkin kovin äitilähtöisesti. Nyt isille on järjestetty oma "isävamennus"perhevalmennuksen rinnalle, jossa paikalla on vain tulevia isiä ja kysymyksiin vastataan nimenomaan isän kannalta. Tästä kuulin esikoistaan odottavalta serkultani, joten tarkempaa tietoa minulla ei siitä ole ja epäilen että sekin on nimenomaan ensimmäistä odottaville isille. Hienoja uudistuksia jokatapauksessa ja hienoa että jotain konkreettista on saatu aikaan suositusten lisäksi.

8 kommenttia:

 1. Vau, onneksi olkoon! Vauvat ja lapset on ihania (ja mulle iskee taas vauvakuume, jaiks!). Hyvää vointia ja rauhallista raskausaikaa!

  Kuulostaa hyvältä tuo Oulun toiminta terveydenhuollon puolella, kun omilta vanhemmiltanikin olen kuullut aiemmin vain kritiikkiä.

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa!

  Meillä ei ole isiä otettu mitenkään erityisesti mukaan neuvolassa, mutta emme ole kyllä toisen kohdalla kaivanneetkaan. Itsekin käy neuvolassa vähän silleen "pakosta". Eipä liiemmälti ole tädille saakka kysymyksiä ollut, mutta se johtunee siitä, että tämä raskaus on ollut erityisseurannassa rv 12-22 lukuunottamatta polin puolella.

  VastaaPoista
 3. Oih! Onnea!!!! Hienoa, että vihdoin tärppäsi.

  VastaaPoista
 4. Oi ihanuutta! Vähän aavistelinkin tällaisia vauvauutisia jonkun tekstisi perusteella :)

  Loistavaa toimintaa Oulun neuvolatoiminnalta, kun haluavat kehittää toimintaansa koko perhettä huomioivaksi.

  VastaaPoista
 5. Onnea Amandalle kolmevuotissynttäreiden johdosta ja isosiskoksitulemisenjohdosta! Ja myös koko perheelle onnellista odotusta <3

  Hienolta kuulostaa tuo neuvolatoiminta teillä. Paljonhan siitä on ollut viime vuosina kirjoituksia, että isät pitäisi ottaa myös mukaan raskaus/lapsineuvolaan. Toteutus taitaa olla paljon kyllä resursseista kiinni.

  Kun odotin Toivoa oli mies mukana melkein jokaisella neuvolakäynnillä ja lastenneuvolakäynneillä on ollut mukana aina. Tyynen odotuksen aikana mies oli kerran mukana.

  Mutta onnea vielä kerran :)

  VastaaPoista
 6. Ihana juttu ! Onneksi olkoon hurjan paljon. Ja ihanaa, että isosiskokin pääse nyt isosiskoksi :) Kaikkea hyvää raskausajalle, toivottavasti huono olokin siitä alkaisi helpottamaan, kun kahdestoista viikkokin jo täytty.

  VastaaPoista
 7. Voi miten hienoa. Lämpimät onnittelut!
  Mulla helpotti pahoinvointi kakkosen kohdalla vasta viikolla 15, mutta eipä sulla siihenkään enää pitkä matka ole. :)

  VastaaPoista
 8. Paljon onnea! ihanaa, onnellista odotusta! Seurasin blogiasi jo kun odotit ryyniä (itse silloin raskaana) ja nyt meilläkin odotetaan kakkosta.

  Neuvolatoiminta kuulostaa erittäin pro:lta! Ei meillä vaan... esikoista odottaville isille oli järkätty jokin aivan oma neuvolakäynti, mutta me asuttiin ekaa odottaessa toisella paikkakunnalla, niin missattiin se.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...