keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Parisuhdeneuvola

Vuoden alusta lähtien jokainen oululainen lasta odottava pariskunta on pyydetty neuvolaan parisuhde- ja voimavarakeskusteluun. Suositus on, että keskustelu käydään hieman ennen raskauden puoliväliä. Saimme etukäteen täytettäviksi lomakkeen, jossa oli kysymyksiä liittyen parisuhteeseemme ja omiin voimavaroihimme, sekä tukijoukkoihimme, sekä kortin, jossa kysytään molempien vanhempien ravinto- ja liikuntatottumuksia. Neuvolassa kävimme kysymykset läpi terveydenhoitajan kanssa ja myöhemmin keskustelimme niistä myös kahdestaan. Vaikka me olemme jo kertaalleen käyneet läpi lapsen syntymän aiheutamat muutokset, oli yllättävänkin hyödyllistä miettiä noita asioita ihan ääneen. Ärsyttääkö jokin toisen käytöksessä? Saammeko riittävästi aikaa parisuhteelle, omille harrastuksille, yhteisille harrastuksille? Viekö työ miten paljon energiaamme? Mistä saamme apua jos ongelmia tulee? Meillä kun ei ole sukulaisia lähettyvillä auttamassa, täytyy jokainen kahdenkeskinen hetki miettiä tarkkaan. Onneksi meillä on ihania ystäviä, jotka ovat auttaneet lastenhoito-ongelmissa, tuntuu vain pahalta pyytää kenenkään apua, kun heillä on ne ihan samat arkielämän kiireet ja rasitteet kuin meilläkin ja vastavuoroisuus usein puuttuu, kun useimmilla ne isovanhemmat asuvat melkein vieressä. Nyt saimme myös ohjeen pyytää lastenhoitoapua neuvolasta. En ole tiennyt meidän olevan oikeutettuja sellaiseen.

Ravintotottumuskorttia täytimme mielenkiinnolla. Kortti oli rakennettu niin, että vastausvaihtoehtoina oli vihreä, keltainen ja punainen pallo. Olettaa voisi, että mahdollisimman monta vihreää palloa olisi paras. Kohtiin käytän vain vähärasvaisia maitotuotteita ja käytän vain kevytjuustoja laitoimme molemmat punaiset pallot. Olen jo aiemmin ihmetellyt neuvolaoppaiden suosituksista rasvattomaan maitoon, rasvattomiin jogurtteihin, kevytlevitteisiin ja alle 17% juustoihin. Ne maistuu pahalta ja sisältävät hirveästi sokeria ja lisäaineita. Ainoastaan maito on meillä rasvatonta ja se ihan siksi, että luomukevytmaidon pintaan nouseva rasva saa minut voimaan pahoin (flashback erääseen erittäin epämielyyttävään kokemukseen kokkareisesta maidosta). Onneksi ainakin tällä terveydenhoitajalla on samanlainen näkemys kevyttuotteisiin kuin meilläkin ja piti punaisia pallukoita ainoana oikeana vastauksena.

Ylipäätään yllättävänkin positiivinen kokemus. Monia kysymyksistä ei tule tietoisesti edes ajateltua, saati otettua puheeksi. Terveydenhoitaja otti keskustelun vakavasti, mutta selkeästi ymmärtäen erilaisia perhetilanteita ja haasteita. Esimerkiksi synnytyspelkoon hän kertoi samoin tein neuvoja ja kirjasi ylös että asiasta puhutaan uudelleen lähempänä synnytystä. Samoin hän piti ehdottoman tärkeänä, että vanhemmat saavat myös kahdenkeskistä aikaa ilman syyllisyyttä hoitoon jätetystä lapsesta, vaikka hoitaja olisi hieman vieraampikin (suositteli MLL:n hoitajia iltatarpeisiin) sekä puhumaan avoimesti neuvolassa jos jokin painaa, pienikin asia.

Toki neuvolakäytiin kuului myös ne tavalliset mittaukset sekä sydänäänten kuuntelu. Painoni tuntuu nousevan tälläkin kertaan hyvää tahtia ja veriarvot taas laskevat. Tällä viikolla meillä syödäänkin paljon rautapitoisia ruokia: verilättyjä, parsaa, pinaattia ja pihviä. Sydänäänet kuuluivat jo voimakkaina ja terveydenhoitaja oli tuntevinaan jopa liikkeen. Itse olen tuntenut muutaman ihan pienen josta ei voi edes olla ihan varma ovatko ne sittenkin vain suolistoliikkeitä. Kaikki kuitenkin hyvin ja seuraavaksi odotellaankin jo rakenneultraa.

4 kommenttia:

 1. Minäkään en ymmärrä tuota rasvattomien tuotteiden suositusta. Ei ole pelkoa, että meidän lapselle annettaisiin rasvattomia maitotuotteita. Mitä vähemmän prosessoitua, sen parempi. Luin muuten just, että rasvattoman maidon kalsium ei välttämättä edes imeydy, kun se kalsium tarvitsisi imeytyäkseen sitä maidon rasvaa. Ja että maitorasva ei olisikaan niin "paha" juttu kuin on ajateltu. Oli vissiin Suomen kuvalehdessä joku rasva-artikkeli. Mäkin pidän kyllä sokeria pahempana kuin rasvaa.

  VastaaPoista
 2. Meillä sama juttu, sinistä maitoa juodaan ja kunnon rasvaisia juustoja ja jugurtteja syödään. Jotkut rasvaa 10% juustothan on pelkkää kumia. Mies laittaa voita leivän päälle, mä laitan sentään margariinia kun sitä on helpompi levittää... Suomessa on ihme hysteria ollut tästä rasvattomuudesta, onneksi siitä ollaan menossa terveempään suuntaan.

  VastaaPoista
 3. ...siis tuo edellinen kommentti oli Tukholman tytöltä, olen isäni koneella ja tuli siis väärä nimimerkki :/

  VastaaPoista
 4. Voissa on just toi huono puoli, ettei se levity. Sen takia käytän itse Oivariinia leivän päällä. Mä olen viime aikoina alkanut todella ihmetellä, että mistä tämä ihme ravintovauhkoaminen Suomessa johtuu - tuntuu, että osa on ihan ruokauskovaisia ja ravintokeskustelut aiheuttaa ihan mielettömiä intohimoja suuntaan ja toiseen. Mä joskus opiskeluaikana harrastin noita rasvattomia juttuja, mutta palasin rasvallisiin, kun a) ne maistuvat paremmalta, b) pitävät nälän poissa ja c) koen niiden olevan tosissaan sitä vähemmän prosessoitua ruokaa. Olen silti omassa elämässäni ottanut yleisesti sen linjan, etten kommentoi / ota kantaa muiden ravintotottumuksiin (netti on sit näköjään asia erikseen, heh :), syökööt mitä haluavat kunhan antavat minunkin syödä mitä haluan. Meilla harrastetaan perinteistä perusruokaa. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...