maanantai 1. elokuuta 2011

Äitipolilla

Kävin tänään äitipolilla ultrassa ja keskustelemassa. Ensimmäisen raskauden päättyminen kiireelliseen sektioon vauvan sydänäänten romahdettua, oli sen verran järkyttävä kokemus, että jo alkuraskaudesta neuvolassa keskusteltiin synnytystapaultrasta ja mahdollisesti myös pelkopolikäynnistä. Pelkopolille ei kuitenkaan hankittu lähetettä, koska minua ei pelota varsinaisesti synnytys, vaan nimenomaan se, että vauvalla on kaikki hyvin. Tuntuu pelottavalta, että sikiö saattaa olla hengenvaarassa minun tietämättäni ja minun voimatta vaikuttaa asiaan mitenkään. Joku kätilö meni vielä sanomaan sektion jälkeen, että onneksi ei käynnistynyt spontaanisti, koska silloin olisi käynyt huonosti.

Pääsin keskustelemaan sekä kätilön että lääkärin kanssa. Erityisesti lääkärin kanssa keskustelu rauhoitti kovasti. En tiennyt, että 30% lapsista on napanuora jollain tapaa kietoutuneena jonkin kehonosan ympärille ja kuitenkin vain 3% lapsista se johtaa sektioon. Sekä kätilö että lääkäri tuomitsivat jyrkästi aikaisemmin kuulemani lausahduksen, että vauvalle olisi käynyt huonosti. Heidän mukaansa riski kohtukuolemaan olisi ollut erittäin pieni, oksitosiinisupistus kun on ihan eri asia kuin spontaanit supistukset. Ylipäätään kohtukuoleman riski on Suomessa hyvin pieni. Viisi kertaa todennäköisempää on, että sekä minä että sikiö kuolemme paikallisella moottoritiellä liikenneonnettomuudessa.

Toivoisin, että tällä kertaa synnytys käynnistyisi itsekseen ja voisin synnyttää alakautta. Myös sekä lääkäri että kätilö pitivät sitä parhaana vaihtoehtona. Minulle varattiin kuitenkin uusi aika päivää ennen laskettua aikaa, jolloin tilanteen kehittymistä seurataan. Koska syytä käynnistymättömyyteen ei tiedetä, tarkkaillaan kohdunsuuntilannetta tarkemmin ja jos mitään edistystä ei tapahdu, tehdään sektio viikko lasketun ajan jälkeen vauvan turvallisuudeen takaamiseksi. Nyt kuitenkin kaikki hyvin, palko liikkuu hurjasti, kasvaa normaalisti ja ultrakuvissa näkyi myös vapaasti liikkuvaa napanuoraa. Korkeintaan neljä viikkoa enää jäljellä. Jännittää, hyvällä tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...