keskiviikko 30. tammikuuta 2013

1v 5 kk

 
Merkkipäiviä jälleen! No 17 kk ei varsinaisesti kai ole mikään sen suurempi merkkipykälä ja olisin varmaan ohittanut koko päivän, ellen olisi tajunnut jotain huomattavaa. Laitoin pyykkejä suljetun oven takana kylpyhuoneessa, kun tajusin että ulkopuolelta kuuluva huuto lähtee Amandasta, eikä Valosta ja huuto kuuluu lastenhuoneesta, eikä oven takaa. Eroahdistus taitaa viimein alkaa helpottaa! Valo oli vielä minun mennessäni kylpyhuoneeseen lähettyvilläni, mutta huomattuaan minun poistuneen, siirtyi hän kiusaamaan siskoa ja paukutti antaumuksella siskon kädessä ollutta kirjaa leikkivasaralla.Valon eroahdistus alkoi vasta noin 13kk iässä ja se on ollut todella raastavaa. En muista että Amandalla olisi ollut noin tiukkaa vaihetta, mutta voi olla että olen vain unohtanut. Mihinkään ei pääse yksin ja ilman että lapsi roikkuu lahkeessa. Vessan oven takaa kuuluu loukkaantunut rääyntä ja teekupit ehtuvät jäähtyä, kun ei niitä voi lapsi sylissä juoda. Onneksi tämä alkaa olla ohitettu vaihe.


Mitä muuta osaa 17 kk ikäinen, kuin kiusata siskoaan ja pärjätä hetken aikaa ilman äidin välitöntä läheisyyttä?

- syödä aika hyvin jo itse, jos vain suinkin viitsii
- taluttaa äiti tai isä sormesta paikalle ja osoittaa sormella mitä halutaan tai tarvitaan
- käydä potalla, ainakin satunnaisella menestyksellä
- kiivetä joka ikiseen paikkaan
- piilottaa tavaroita mitä mielikuvituksellisimpiin paikkoihin, mieluiten juurikin niitä aikuisten tärkeitä tavaroita, kuten avaimia, kännyköitä, kelloja yms.
- päristää ja puhkua
- osoitella sormella kaikkea mielenkiintoista
- avata todella näppärästi kännyköiden näppäinlukot ja painella mitä pienimpiäkin nappeja, esim. käynnistää kameran salaman
- näyttää kieltä


Valolla ei edelleenkään ole ainuttakaan sanaa, eikä minkäänlaista kiinnostusta opetellakaan. Jos häntä kehottaa sanomaan jotain, hän vain nauraa. Onneksi hän tosiaan osaa hakea vanhemman paikalle sormesta vetäen ja osoittaa mitä hän haluaa, oli se sitten potalle pääsy tai korkealla hyllyllä oleva lelu. Poika ymmärtää yllättävänkin paljon puhetta ja yllättää meidät vanhemmat usein toimiessaan juuri niin kuin on pyydetty. Jotenkin sitä kuvittelee, että kun lapsi ei vielä puhu, hän ei myöskään ymmärrä sanoja. Ehtiihän noita sanoja opetella myöhemminkin. Reissusta palaamisen jälkeen Valo on yrittänyt aloittaa yöheräilyjä uudelleen. Imetän siis edelleen, mutta yöimetyksistä koitimme päästä Valon täytettyä vuoden. Nyt hän haluaisi aloittaa ne uudelleen. Koitan pysyä tiukkana, vaikkakin pientä takapakkia on kyllä otettu.3 kommenttia:

 1. Onnea 17 kuukauden ikäiselle :) On se vaan kiva käydä vessassa istumassa joskus rauhassa.

  VastaaPoista
 2. Pojat on poikia, ne sanat tulee sitten myöhemmin. Mieti vaikka Teemua, ei juurikaan puhunut tämä pikkuinen, josta tuli isoveli Valon ikäisenä...

  -elina

  VastaaPoista
 3. Leila ja Sini: todellakin ihanaa päästä välillä rauhassa vessaan :D

  Elina: totta kyllä tuokin. Jotenkin vain välillä tulee ihan toivoton olo, kun toinen ei edes halua yrittää ja mokeltaa vain itsepintaisesti omaa kieltään :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...