lauantai 5. tammikuuta 2013

Falafelit "Voidaanko me syödä niitä palapelipullia ja sitä ruotsalaista kermaa?"

Falafelit, eli palapelipullat, kuten Amanda niitä kutsuu, ovat meidän perheen ykkösherkkuja ja niitä syödäänkin usein. Nopeaa, helppoa ja edullista, sekä ennen kaikkea hyvää! Ainoa vaikeus on muistaa laittaa kikherneet likoamaan edeltävänä iltana.

Ryynin ja Palkon falafelit:

1 muumimukillinen kuivattuja kikherneitä
1 sipuli
5 valkosipulin kynttä
1 dl kikhernejauhoa
1/2 tl juustokuminaa
1/2 tl jauhettua korianteria
1 tl paprikajauhetta
suolaa
pippuria
seesaminsiemeniä
öljyä paistamiseen

Liota kikherneitä väljässä vedessä vähintään yön yli. 

Murskaa liotetut kikherneet, sipuli ja valkosipuli sopivaksi tahnaksi. Tehosekoitin tai monitoimikone olisivat varmaan parhaat tähän tarkoitukseen, mutta itse käytän paremman puutteessa sauvasekoitinta. Tahnan ei tarvitse olla ihan tasaista, kunhan siitä saa pyöriteltyä palloja. Lisää kikhernejauho ja mausteet ja sekoita tasaiseksi. Kikhernejauhon sijasta voi käyttää myös korppujauhoja tai grahamjauhoja. Pyörittele massasta palloja. Pyöräytä halutessasi niitä seesaminsiemenissä ja paista pannulla reilussa öljyssä. Näillä maustemäärillä pyöryköistä tulee mietoja, joten ne sopivat ihan pienillekin lapsille. Halutessa voi mausteita laittaa enemmän, lisätä chiliä tai käyttää jauhetun korianterin sijasta tuoretta. Me lisäämme mausteisuutta lisäämällä aikuisten lautaselle chilikastiketta tai vahvempaa salsaa.
 

En oikein tiedä mitä falafelien kanssa "virallisesti" pitäisi tarjota lisukkeena, mutta meillä niiden kanssa syödään salaattia, turkkilaista jogurttia (eli sitä ruotsalaista kermaa) sekä salsaa.

9 kommenttia:

 1. Näitä aion ehdottomastikin tehdä! Ohje tuli kuin tilauksesta, kun olin asiaa pohtinut ja saamattomuuden huippuna en ole muistanut googlettaa. :D

  VastaaPoista
 2. Hyvä ohje - olenkin useampaa ehtinyt jo kokeilla, mutta tämä oli ehdottomasti paras. Meillä juuri 1 vuotta täyttänyt neiti syö myös falafelia hyvällä ruokahalulla ja mitä maustetumpaa, sen parempaa :)

  VastaaPoista
 3. Ihanaa kuulla, että nämä maistuvat muillekin! Täytyy myöntää, että meilläkin tuo nelivuotias syö ja paljon tulisempaa ruokaa kuin minä ja yksivuotias tulee hyvää vauhtia perässä. Falafelit on siitäkin mukavia tehdä, ettei mittojen kanssa tarvitse olla niin piirun tarkka ja mausteita voi laittaa juuri omien mieltymysten mukaan. :)

  VastaaPoista
 4. Tein näitä tänään ja voi taivas oli hyviä! Tulee varmasti tehtyä pian uudestaan!

  VastaaPoista
 5. Hei! Huomasin, että kikherneet (kuten muutkin pavut) ohjeistetaan keittämään liotuksen jälkeen ja kun olin itse jo tällä ohjeella ehtinyt näitä pullia pyöräyttää, niin selvittelin Evirasta asiaa. Papujen myrkyllinen lektiini ei poistu liottamalla, joten Evira suosittelee keittämistä lisäksi. Eviran sivuilta löytyy erillinen tiedosto suositelluista keittoajoista eri pavuille.

  VastaaPoista
 6. Hmm... mielenkiintoinen pointti Pilami. Meidän suosimassa kikherne- paketissa ei lue että kikherneet pitäisi ehdottomasti keittää. Oma kokemus on osoittanut etteivät falafelit onnistu keitetyistä kikherneistä, ainakaan tällä reseptillä. Täytynee kehitellä siis reseptiä. Jännä sinällään että kun aikoinaan falafelreseptejä etsiskelin, kaikissa kehotettiin käyttämään ehdottomasti keittämättömiä kikherneitä juuri rakenteen vuoksi.

  VastaaPoista
 7. Toki kyllähän falafelit kypsennetään, eikä kikherneet ole enää paistamisen jälkeen raakoja. Ymmärtääkseni lektiini poistuu paistamalla huomattavasti nopeammin kuin keittämällä.

  VastaaPoista
 8. Lektiinit tuhoutuvat lämpökäsittelyssä, mutta mulle jäi kyllä epäselväksi riittääkö se paistaminen. Keittämiseenkin käytetty keitinvesi käskettiin ehdottomasti heittää pois. Mutta tosiaan, Evirasta ohjeistivat ehdottomasti keittämään ennen käyttöä ja löysin itsekin kyllä falafel-ohjeita, joiden reseptissä kikherneet myös keitettiin ennen käyttöä.

  Tosi huonosti silti netissä oli tietoa. Itseä olisi kiinnostanut esim. kikherneiden lektiinipitoisuus ym.

  Meille vaan kävi niin, että vauvalle tuli noiden syömisen jälkeen tosi huonoja öitä ja itkuisuutta ja jäin miettimään, että oliko sattumaa vai saiko se nyt sit jotain oireita siitä lektiinistä. Mä ja mies ei kylläkään.

  Eviran sivuilta löysin siis tietoa: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden_luontaiset_myrkyt/papujen_lektiini

  VastaaPoista
 9. Voi Pilami, olen todella pahoillani vauvanne vatsavaivoista. Täytyy tunnustaa etten ole aiemmin edes kuullut lektiineistä. Täytyy siis kaiken varalta keittää kikherneet vastedes ja koittaa ottaa selvää enemmänkin. Tosiaan tuosta paistamisesta minäkään en löytänyt juurikaan tietoa, ainoastaan että kuumennus voidaan tehdä joko keittämällä tai paistamalla ja paistaminen olisi nopeampi tapa poistaa lektiinit = korkeampi kuumuus. Paistoaikatietoja en kyllä miestään löytänyt.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...