keskiviikko 21. elokuuta 2013

Vaippavuoren valloitusta!

Minua on pyydetty jo useampaan kertaan kertomaan meidän lasten kestovaippojen käytöstä. Nyt vaippoja pesun jäljiltä kootessa ja uusia ommellessa päätin viimein tarttua aiheeseen. Molemmat lapsemme ovat käyttäneet kestovaippoja vastasyntyneestä lähtien, mutta kummankaan kanssa emme ole onnistuneet täyskestoilussa, vaan öisin ja reissuilla on käytetty kertakäyttöisiä. Amandaa odottaessa kuulin kestovaipoista ensimmäisen kerran äidiltäni. Hänen työkaverinsa oli kertonut tyttärensä kestovaipattavan vauvaansa ja säästävän tuntuvasti rahaa. Pitkällisen googletusten jälkeen päätin kokeilla ja ompelin kasan taskuvaippoja odottamaan. Villahousut kuulostivat hc-toiminnalta superviherpiipertäjille ja AIO, eli all-in-one- vaipat taas hankalalilta ilman kuivausrumpua. Taskuvaippakaavojakin löytyi helposti ja siihen aikaan kankaita ja muita materiaaleja sai helposti Oulun keskustasta useammastakin liikkeestä. Kestovaipat tuntuivat heti käteviltä arjen helpottajilta, kun ei tarvinnut muistaa ostaa vaippoja joka kauppareissulla, saati viedä haisevia roskiksia toiselle puolelle taloyhtiön pihaa ja jättää vauvaa ajoradalle vaunuihin odottamaan. Yökestoilu onnistui vasta kun päivävaippa jäi noin puolitoistavuotiaana pois. 

Valon kohdalla yritin uudelleen täyskestoilua ja neuloin jopa ensimmäiset villahousutkin. Ei onnistunut. Amandan vanhat vaipat, joilla oli onnistuneesti vaipatettu neljä lasta, eivät istuneetkaan ja toimineet ennen kuin parin kuukauden iässä edes päivällä ja villahousutkin päästivät nesteet läpi heti. Olin onneksi hankkinut äitiyspakkauksessa jaettuja sisävaippoja ja kuoria, joten niillä mentiin alkuun, ainakin parin kestovaipat päivävauhdilla. Pikkuhiljaa isompiin korkoihin siirryttäessä homma alkoi sujua, mutta yövaippoja en pojalle edelleenkään löytänyt sopivia. Nyt on kokeiltu satunnaisesti myös yökestoilua, mutta iho ei tunnu kestävän kovin montaa yötä putkeen.


Tässä on osa Valolla tällä hetkellä käytössä olevista vaipoista. Valtaosa koko meiltä löytyvästä vaippakavalkaadista on itse tehtyjä. Pari vaippaa olen ostanut kirpparilta ja yhden nettikaupan löytökorista, kun tilasin vaippakankaita. Ainoastaan pari kuorivaippaa olen raskinut ostaa uutena ja normaalihintaisena.


Isoin yksittäinen vaippahankinta ovat olleet nämä BumGeniuksen yhden koon taskut. Ostin ne ihan vähän aikaa sitten, useiden suosittelujen jälkeen, Valolle päiväkotivaipoiksi. Amandan kohdalla päiväkodissa oli tiukka linja, että vain kertakäyttöiset kelpaavat. Johtajan perusteluna oli kaupungin yleinen linjaus ja hän näytti minulle lisäksi jotain tutkimusta jonka mukaan kestovaipat SAATTAVAT olla hygieniariski päiväkodissa. Myöhemmin kyseinen tutkimus kyllä kumottiin ja sitä kommentoitiin isoon ääneen medioissa. Silloin en kuitenkaan jaksanut asiasta tapella, vaikka tiesin useammankin kaverin lapsen käyttävän kestovaippoja saman kaupungin kunnallisissa päiväkodeissa. Tuntui että päiväkodin aloitukseen liittyi niin paljon muutakin stressiä ja huolta, enkä halunnut leimautua hankalaksi vanhemmaksi ja pelkäsin vaatimusteni vaikuttavan ylös lapsen hoitoon. Nyt Valon kohdalla, kun päiväkoti ja sen henkilökunta oli jo tuttua, sekä johtaja vaihtunut, päätin että kertakäyttöisiä en sinne vie. Vastaanotto oli positiivinen kun näytin vaippoja ja sanoin ettei näiden vaihtaminen eroa kertakäyttöisten vaihtamisesta, muuten kuin että likainen laitetaan tuomaani pussiin, eikä roskikseen. Kakkavaippojen käsittelynkin koitin tehdä mahdollisimman helpoksi ja laitoin vaippoihin valmiiksi riisipaperin ja selitin kuinka se sitten vain heitetään välistä pois, muuta ei tarvitse tehdä. Sellainen olo kyllä tuli, ettei hoitaja ekaa kertaa ollut kestovaippojen kanssa tekemisissä, vaikka muiden lasten vaippakoreissa näyttääkin olevan vain kertiksiä. Nyt sitten kysyin tuolta omahoitajalta, että eihän vaippojen kanssa ole ollut mitään hankaluuksia. Ei kuulemma ole ollut, vaan päin vastoin pitävät niitä näppäriä ja mukavina. Ainoa mitä olivat miettineet, että pitäisikö niitä satunnaisia kakkavaippoja huuhdella jollain pesuaineellakin, kun hän vain vedellä huuhteli. Juu ei tarvi, kyllä minä huolehdin pesut iltaisin. 

Kestovaippojen ympäristöystävällisyydestä esitetään aika-ajoin epäilyjä ja olen niistä saanut osani minäkin. Valoa odottaessa tuli kestovaipat ja vaipat yleensäkin puheeksi työpaikalla parin miehen kanssa. He epäilivät ettei kestovaippa voi olla ympäristöystävällisempi kuin kertakäyttöinen, sillä puhdasta vettä ja sähköä kuluu paljon, kun vaippoja pitää pestä ja vielä niin kuumassa lämpötilassa. Meinaako sedät ettei kertakäyttöisten vaippojen valmistukseen tarvitse vettä ja sähköä ja keitetäänköhän sitä sellua kylmässä vedessä? Toinen sitten kertoi kuulleensa maatuvista kertakäyttöisistä ja suositteli käyttämään niitä. Koska meillä on kertakäyttövaippojakin käytetty melkoinen vuori, uskallan sanoa sanaisen niistäkin.

Amandan ollessa vauva, Suomen markkinoille tulivat Nature Babycare- vaipat, eli Natyt, joiden piti olla ympäristötietoisen uraäidin pelastus. Ruotsin maatuva lahja maailmalle. Ja pah! sanon minä. Amandalla niitä vielä käytin, mutta skeptisesti jo sillon. Ensinnäkään nuo vaipat eivät maadu kuin 60%, mikä on yhtä iso prosentti kuin millä tahansa kertakäyttövaipalla. Toki niissä on vähemmän kemikaaleja ja myrkkyjä kuin monessa muussa vaipassa. Amandan ollessa vauva, nuo vaipat oli pakattu maissista valmistettuun 100% maatuvaan pussiin. Valon kohdalla vaippoja oli menestyksen ja suurempien valmistusmäärien myötä muutettu. Maatuvuus ei ole parantunut yhtään ja kääre on nykyään tavallista maatumatonta muovia. Toinen asia mikä noiden mainonnassa ärsyttää, on väite ruotsalaisuudesta. Vaipat valmistetaan Lähi-Idässä ja kuljetetaan ties millä Suomeen. Kolmas asia mikä ärsyttää on, että niitä myydään ainoastaan S-ryhmän kaupoissa. En siis ole Valolla noita enää käyttänyt.

Valolla olemme käyttäneet Muumi- vaippoja. Suomen kriteerit ympäristöystävällisyydellä mainostamiselle ovat tiukemmat kuin länsinaapurissa ja siksi vaippoja ei saa mainostaa maatuvina, vaikka itse asiassa niissä on paljon suurempi maatumisprosentti kuin Natyissa. Myöskään Muumi-vaipoissa ei käytetä mitään synteettisiä kemikaleja, voiteita tai myrkkyjä. Vaipat on pakattu maatuvaan maissimuoviin ja lisäksi ne valmistetaan Suomessa. Vastikään Delipap, vaippojen valmistaja, ilmoitti hankkineensa uuden koneen vaippojen valmistukseen, ja sen pitäisi käyttää ensinnäkin vähemmän vettä ja sähköä. Ja mikä parasta, niitä voi ostaa kaikista vaippoja myymistä kaupoista. Uskallan siis väittää, että Muumivaipat ovat valikoimien ympäristöystävällisin kertakäyttövaihtoehto ( ja ei, kukaan ei maksa minulle tästä mainoksesta).

Olen pitänyt kirjaa kestovaippojen käytöstä, kirjaamalla ylös pestyjen vaippojen määrän jokaisella pesukerralla. Joo olen insinööri, jonka työnkuvaan kuuluu rekistereiden ja tilastojen ylläpito, joten tilastointi onnistuu kotonakin, tosin tuskin tämä ihmetyttää ketään minut oikeasti tuntevaa:) Amanda ehti käyttää kestovaippoja noin 1700 kertaa. Valo ylittää saman lukeman lähipäivinä ja vaikka kotona vaippoja ei käytetäkään kuin unilla, tulee tuo luku kasvamaan vielä jonkin aikaa. 3400 vaippaa! Miettikää mikä valtava vuori se on kaapissa, miten monta roskapussillista se tarkoittaa ja minkälainen kasa se on kaatopaikalla. Tai jos tuo ei tunnu missään niin miettikää mikä summa se on euroja. Tätä miettiessä täyskestoiluun pyrkiminen kolmannen kanssa nostaa taas päätään.


Valon jälkeen myin kaikki meidän nb- ja s- kokoiset vaipat eteenpäin, kun ajattelin ettei niitä enää tarvita meillä. Nyt vähän harmittaa. Muutaman uuden taskuvaipan olen saanut ommeltua ja yhdet villahousut neulottua. Taskujen kangas on Myllymuksuilta ja kaava Kestovaippayhdistykseltä. Villahousujen suhteen olen googletellut ahkerasti ja päädyin kuulemma USA:n suosituimpaan vaippahankinta Cascade 220 ja ohjeeksi valikoitui Ravelrystä löytynyt Vanilla. Kolmas kerta toden sanoo, tai sitten ei.  Vaikka meillä on iso vuori kertakäyttövaippojakin käytetty, jotain olemme onnistuneet tekemään vuoren pienetämiseksi. 

7 kommenttia:

 1. Olipa kiinnostava lukea tästä kestovaippailusta. Tosi kiva teksti! Itse tykkään käsitöitä tehdä, mutta ompelukoneenkäyttö on aika vierasta. Ehkä munkin pitää opetella sen käyttö ja taiteilla kasaan parit kestovaipat kunhan aika koittaa :)

  VastaaPoista
 2. Hyvin kirjoitettu, mahtavaa että olet viitsinyt pitää tilastoa aiheesta!
  Kestovaippojen ekologisuutta voi myös parantaa sillä että kuivaa ne rummun sijaan narulla (mahdollisuuksien mukaan ulkona) ja ostaa käytettynä ja/tai kierrättää vanhat vaipat.

  VastaaPoista
 3. Narulla meillä vaipat yleensä kuivatetaankin, poikkeuksena muutamat omat jotka tuntuvat muuttuvan ihan kirppiksillätä narulla. Nyt kun koitamme pärjätä kahdeksalla päiväkotivaipallaon pakko kuivata rummuissa, jotta vaipat saa aamulla taas mukaan. Vaippoja on kierrätetty kaveripiirissä enemmänkin :)

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoista ja valtavan hienoa, että olet jaksanut pitää vaipoista tilastoakin. Harmi, että ette ole löytäneet vielä sopivaa yövaippaa, se onkin monelle kestoilijalle osoittautunut erityisen vaikeaksi, varsinkin jos lapsi on kova pissimään öisin. Päiväkodeissa vastarinta kestovaippoja kohtaan johtuu usein siitä, ettei kellään ole kokemusta vaipoista ja siksi jo ajatuskin tuntuu tuskallisen työläältä.
  Onneksi nyt Valon kanssa kestoilu on onnistunut myös päiväkodissa.
  Omalla 1.5-vuotiaalla toimiva ja pettämätön ratkaisu öisin on ollut Ronja&Roope - sisävaipat ja käytettyinä ostetut hyvin huopuneet Ruskovillan villahousut. Ja vaikka rahaa tai luontoa ei tulisikaan samalla säästettyä, niin sen roskakatoksella ravaamisen välttäminen jo on täysin riittävä syy kokeilla kestovaippoja.

  VastaaPoista
 5. Meillä on kestoilusta aika samanlaisia kokemuksia. Tosin siinä kohtaa olen hypännyt matalimman kohdan yli, että kodin ulkopuolella olen sallinut kertakäyttöisten käytön. Kertavaippoina meilläkin noita Muumeja, ekologisuutta lienee niissä sekin, ettei niitä kiikuteta maapallon toiselta puolelta asti..!

  VastaaPoista
 6. Lapset on kyllä jännästi ihan eri mallisia. Meidän toisella lapsella pelittää ihan eri vaipat kuin ekalla. Paras setti on sisävaippa ja siihen päälle kuorivaippa. Ei tule mikään lävitse koskaan.

  Mutta se kyllä täytyy sanoa, että ei näillä meidän kaikilla vaipoilla enää kolmatta vaipattaisi. Isommista (ja siis melkein 2 vuotta käytetyistä) vaipoista rupeaa olemaan kuminauhat jo ihan finaalissa ja jotta niihin saisi uudet, niin pitäisi purkaa koko roska (joku näppärämpi, eli varmaan esim. sä :) tän hoitaiskin, mutta mä ja ompelukone ei olla ihan yhteensopivia). Eli summa summarum. Ei näille mitään jälleenmyyntiarvoa ainakaan jää, vaikka sitäkin kovin paljon aina mainostetaan kestovaippojen kohdalla. Lisäksi ainakin meillä useista PUL-kankaista on se kosteussuojalaminointi irronnut osittain tai kokonaan käyttövuosien aikana. Sinällään se ei ole vielä haitannut, mutta eipä niitäkään tarvitse kuvitella siis eteenpäin myyvänsä.

  Meillä on kyllä ollut vaippoja ihan se minimimäärä, joten käyttökertoja on tullut yhdelle vaipalle ihan hirmuisen paljon. Etenkin kun esikoinen käytti niitä sen yli 2,5 vuotta. Mutta päteviähän ne ovat, en näe niissä oikein mitään hankaluutta kertakäyttöisiin verrattuna. Öisin kertavaippoja käytetään mekin, kun kestot aina falskaavat. Mä en oikein hahmota mitä ne yökestoilijat tunkee sinne imuksi. Meillä pitäisi imuja olla varmaan polviin asti ja se ei varmaan olisi käyttäjästäkään enää kivaa.

  Mutta se vielä pitää mainita omaa lähipiiriäni tarkkailtuani, että kestoissa olennaisinta on se imu. Jos vaippaan tunkee yhden mikrokuituimun niin ei ihme jos falskaa.

  VastaaPoista
 7. Tämä oli kiva lukea. Meilläkin on kestoiltu aika samaan malliin kuin teillä. Tosin toisen kanssa yökestoilukin onnistuu. Yöllä käytetään pultaskuvaippaa (kuivaliinapintainen), jossa vain on reippaasti imua (esim. 9 krs bambujoustofroteeta + mikrokuituimu)ja sitten päällä hh wool villikset.

  Mekin ollaan menty aika samoilla linjoilla noiden kertisten suhteen ensin kokeiltiin niitä Natyja ja aika pian siirryttiin muumeihin. Jo ihan senkin takia että se tehdas sijaitsee n. 10 km meiltä. Suositaan paikallista yrittäjää :)

  Villiksissä meillä on ollut itsetehtyjä (mm. ihan samanlaisia kuin nuo sinun vanillasi, mutta turkoosina). Nyt löysin kirppikseltä edullisesti hh woolit ja rakastuin. Ostin jo kahdet lisää käytettyinä. Maksavat ne aika paljon, mutta ovat musta ihan parhaita.


  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...