keskiviikko 6. marraskuuta 2013

RintatulehdusVanha vitsaukseni on taas täällä: RINTATULEHDUS! Tunnun saavan sen todella herkästi suojautumisesta huolimatta. Ryynin ollessa vauva sairastun sen kahteen otteeseen, onneksi tosin hyvin lievänä toisella kertaa. Palkon ollessa vauva sain tulehduksen pahana kolme kertaa, ilmeisesti sama tulehdus uusi kerta toisensa jälkeen. Kertaakaan en tiedä palelluttaneeni itseäni, vaikka kylmän väitetään olevan yleisin syy rintatulehduksiin. Uskonkin että sairastumiseen vaikuttaa myös rintojen rakenne, sekä imetystiheys. Antibiooteista en ole saanut koskaan mitään apua, vaan sain selätettyä tulehduksen kotikonstein. Nyt tuo tuttu vaiva on taas täällä.

Rintatulehduksen selkein oire on tietysti kipu rinnassa ja maidon pakkautuminen. Paras lääke siihen on tietysti imetys, niin usein kuin vauva vain suostuu ottamaan. Herumista voi helpottaa lämmöllä. Itse suosin merinovillaisia tuubihuiveja, jotka lämmittävät ja suojaavat mukavasti myös muulloin paidan alla. Jos pelkkä villa ei riitä, myös kauratyynyt tai muut lämpöpussit auttavat. Kuumassa suihkussa voi myös helpottaa rinnan pakkautumista. Jos imetys ei riitä, täytyy pumpata. Palkon kohdalla tulehdus meni niin pahaksi, etten saanut maitoa ulos pumpulla ollenkaan ja loppujen lopuksi istuin saunassa lypsämässä. Kuumeisena ei kyllä kannata saunaan muuten mennä, mutta tuossa tilanteessa se oli ainoa vaihtoehto.

Rintatulehduksen oireet ovat rintakipua lukuunottamatta hyvin samanlaiset kuin perusflunssassakin. Kuumetta, vilua, päänsärkyä ja väsymystä. Niinpä olen huomannut parhaiksi keinoksi ne samat kuin flunssanhoidossakin. Kuumaa teetä tai mehua inkiväärin ja hunajan kera sekä lepoa. Esikoinen jäi katsomaan lastenohjelmia sohvalle, keskimmäinen päiväunille ja vauva kainalossa sänkyyn lepäämään. Parin tunnin tissittelyunien ja kupillisen kuumaa teetä jälkeen, olo on ainakin pirteämpi. 


2 kommenttia:

  1. Oijjoi, mulla on ollut kerran ja se oli kyllä ihan vihoviimeinen tauti. Mulla heitti kuumeen yli 39 asteeseen ja olin ihan pois pelistä. En kyllä itse selvinnyt ilman antibiootteja.

    Mä luin silloin jostain, että se on bakteeri, joka tulehduksen aiheuttaa ja kylmettymisellä ei varsinaisesti voi silloin olla homman kanssa mitään tekemistä. Itse mietin sairastaessani, että kun vauva oli silloin just tosi räkäinen, niin sitä räkäähän meni sitten rintaankin aina kun imetin (olisi pitänyt varmaan paremmin pyyhkiä sen beben nenä ennen imetystä).

    VastaaPoista
  2. En ole sen tarkemmin perehtynyt tulehduksen syntyyn, olen luullut sen olevan autoimmuunisairaus, eli bakteeri siis on jo valmiiksi elimistössä jotenkin, mutta meilläkin vauva on ollut hieman räkäinen, joten olisko sillä sitten tekemistä minunkin tulehduksen kanssa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...