tiistai 15. huhtikuuta 2014

Pyykkipäivän lastenvaatepohdintaa

Katsoin illalla TV1:ltä MOT: verentahrimat muotivaatteet. Raivostutti. Asia ei ole minulle uusi, mutta raivostuttaa, että edelleen vaatemerkkien asenne on tuollainen, välinpitämätön. Ohjelmassa nostettiin esiin esim. Reima. Yritys joka esimerkiksi tuottaa ison osan vaatteista ja kokoaa äitiyspakkauksen.

Tyhjensin pyykkikonetta ja ripustin vaatteita kuivumaan. Tuli pohdittua lasteni vaatteita. Olen tiedostanut tämän jo aiemmin ja koittanut suosia pienemipä kotimaisia yrityksiä. Valitettavasti sekään ei aina takaa kotimaista valmistusta, mutta ainakin vastuullisuutta.


Nämä koneesta vastaan tuleet vaatteet ovat hyvä esimerkki mieltymyksistäni. Tietysti ulkonäkö ja istuvuus ovat ne ykköskriteerit. Vahva kriteeri on myös merkin imago. Kotimaisia brändejä, jotka valmistetaan joko Suomessa tai ainakin valvotusti Euroopassa. Näitä vaatteita yhdistää myös kolmas tekijä: ne ovat kaikki käytettyjä. Marimekon Jokapoikaa on käyttänyt ainakin kaksi poikaa ennen V:tä. A on ainakin toinen käyttäjä Raidan tunikalle. Aarrekidin mekon ostin A:lle käytettynä, sen jälkeen se kävi ystävän tyttärellä lainassa ja nyt se odottaa Pikkusiskoa. Papun leggingsitkin olivat ensin kummitytön jalassa, ennen kuin ne tulivat V:n kaappiin.

Meitä bloggaajia syytetään usein lastenvaatteiden himoshoppailusta, brändihulluudesta, tuhlaavaisuudesta jne. jne. Kun lapsia on kolme olen ehtinyt kokeilla melkoisen montaa merkkiä. Olen löytänyt ne jotka oikeasti kestävät lapselta lapselle ja todennut että vanha sanonta köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa pitää paikkaansa.  Ostan mielelläni käytettyjä vaatteita ja kierrätän niin omillani kuin myös kummi- ja ystävien lapsilla. Jälleenmyyntihintoja en tämän katraan kanssa mieti, mutta ymmärrän hyvin että joku yhden tai kahden lapsen äiti miettii.

Ohjelmassa todettiin, ihan oikein, että ratkaisu ei ole boikotti. Ratkaisu on painostaminen. Katsotaan siis jatkossa tarkemmin niskalappuja. Kysytään ja jos myyjä ei tiedä vaaditaan selvittämään. Pidetään ääntä.

Katsoitteko tuota dokumenttia? Millaisia ajatuksia heräsi? Mitä kriteerejä teillä on lastenvaatteille?

1 kommentti:

  1. Voi kunpa ostajia kiinnostaisi enemmän vaatteen alkuperä. Luultavasti suomalaiset käsityöyrittäjätkin työllistyisivät paremmin, jos kuluttajat tiedostaisivat halpojen vaatteiden epäkohdat. Meille vaatteet tulevat pääosin kirpputoreilta ja oman ompelukoneen alta. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...