keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Lomalla

 
Luin tänään hesarista Anna-Stina Nykäsen kolumnin Kaikki lomailevat, kaikki matkustavat- ei se ole totta. Aivan kuten niin monet muutkin perheet, mekin olemme miettineet mitä kesälomalla tehtäisiin. Minne mennään? Joko varataan liput? Olisi kivaa viedä lapset Legolandiin tai Lontooseen. Ystäväperhe kehui Pariisia. Tai miten olisi risteily Tukholmaan? 

Me kuulumme juuri noihin perheisiin, joissa kesäaikaan vanhemmilla ei ole lomaa kuin viikko tai kaksi. Onneksi lapset ovat siinä onnellisessa asemassa, että saavat olla kotona koko ajan. Tänä kesänä meillä on harvinainen tilanne ja tiedän lomani jo hyvissä ajoin etukäteen. Aiempina kesinä miehen loma-ajankohta on varmistunut vasta päivää tai kahta ennen. Kun toinen vanhemmista on kotona ja vain toinen käy töissä, taloudellinen tilanne ei salli luksuslomaa ulkomaille. Tänäkin kesänä meidän lomasuunnitelmiin kuuluvat vain mummolat.

Mutta onko se sittenkään vain? Kolumni sai miettimään omia lapsuuden kesiä. Parhaiten on jäänyt mieleen kesät alakoululaisena kun veljen kanssa vuorattiin pöytä aku ankoilla aamiaista syödessä, istuttiin kuistin kaiteella pelaamassa unoa ja syömässä jäätelöä, pyöräiltiin yhdessä uimakouluun. Sadepäivinä mentiin kirjastoon hakemaan lisää sarjakuvia ja pelaamaan Muuttuvaa labyrinttia. Ihania muistoja on myös niistä yhteisistä lomista serkkujen kanssa, kun kokoonnuttiin joko mökille tai Etelä-Suomessa asuvan tädin luokse. Vasta sen jälkeen tuli mieleen lomamatkat ulkomaille ja huvipuistoihin.

Kysyin A:lta mitä hän haluaisi tehdä lomalla. Tyttö haluaisi pyöräretkelle ja piknikille. Myös mummolaan olisi mukava mennä ja Porvooseen. Tyttö myös muisteli toissakesäistä piknikiä Suomenlinnassa yhdessä enon ja tämän tyttöystävän kanssa. Kysyttäessä haluaisiko hän nähdä jotain uutta ja erityistä, tyttö tuumi haluavansa nähdä suihkulähteitä. Kuulemma Oulun keskustassa on kiva suihkulähde eräässä puistossa ja myös ne Oulujoen suihkulähteet ovat tosi hienoja.

Mitä jos tänä vuonna emme stressaisi lomista? Mitä jos jäätäisiinkin hieman lähemmäksi, vaikka ihan kotiin? Miksi aina pitää matkustaa kauas nähdäkseen jotain uutta ja hienoa, kun kotikaupungistakin voi löytää paljon kivaa jota ei aina arjessa huomaakaan. Mitä jos lomana pitäisi jo sitä, että aamulla kukaan ei lähde mihinkään, vaan jäädään yhdessä sänkyyn torkkumaan. Mitä jos tänä kesänä kukaan ei sanoisi 'vain'?

Kuva on viime kesältä, läheiseltä uimarannalta. Miten hieno päivä se olikaan!11 kommenttia:

 1. Ihan totta. Meilläkin parivuotias syttyy yhtälailla lähimetsän kivistä ja kukista kuin suuren maailman nähtävyyksistä. Ja tärkeintä on kuitenkin se rento lomamieli ja yhteinen aika perheellä. Leppoisaa lomaa teillekin! Ja saa muuten vinkata kivoja kohteita lapsiperheelle Oulun seudulta, mieluiten pyörämatkan säteellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuusivuotiaallekin vaikuttavimpia juttuja on kuitenkin ne ihan kotikaupungista löytyvät ihmetykset, vaikka huvipuistoista ja eifeltorneista puhuukin. Suosittelen lämpimästi Oulun kivoja leikkipuistoja keskustan tuntumassa, sekä Nallikaria jos säät vain suosii. Vinkkaa kun olet Ouluun tulossa, niin lähdetään vaikka leikkipuistoseuraksi :)

   Poista
 2. No todellakin just näin! Meidän perheen aikuisia eivät kiehdo ns. perinteiset lapsiperhekohteet kuten huvipuistot ja muumimaailmat, joten niihin ei ole menty. Varmaan jossain kohtaa mennään kun lapset ovat isompia, mutta niin kauan kuin lähimetsän muurahaispesän ihastelu on lasten mielestä mahtavaa, ei kovin kummallisia aktiviteetteja ihan oikeasti tarvita.

  Itse tykkään, että lomalla kuitenkin vapaudutaan normiarjesta ja meillä se kyllä tarkoittaa poistumista kotoa. Kotona kun on aina tekemättömät työt, pyykit, tiskit jne. Viime kesänä tama tarkoitti sitä, että seikkailtiin paljon kotikaupungissa. 3-vuotiaan mielestä parasta oli lyhyt laivamatka lähisaareen leikkimään. Tuli puistoiltua, syötyä torilla, pyöräiltyä paikkoihin joihin ei yleensä mennä. Sellalista leppoisaa yhdessäoloa: aamulla kamat rattaisiin ja lapset kyytiin ja sitten illalla takaisin. Hauskaa oli, tosin säätkin suosivat. Jos sataa ja on kylmä, niin moni perusaktiviteetti jää tekemättä. Ei rannalla / puistossa / jätskikiskalla ole kivaa jos on kurja keli.

  Aurinkoista lomaa toivon siis ihan kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me lähdemme mummoloihin juuri siksi, että kotona loma ei oikein tunu lomalta ja miehen työt varsinkin tuntuvat tulevan herkästi kotiin jos jää kotikaupunkiin. Mekään emme ole lapsikohteiden potentiaalisinta asiakasryhmää. Lintsillä olemme kyllä käyneet, mutta viime kesän Turun reissulla valitsimme Turun linnan ja jokiristeilyn Muumimaailman sijaan.

   Poista
 3. Samaa mieltä. Onni ja elämykset tulee pienistä asioista, vaikka sitten siitä suihkulähteestä. Lomalla voi ottaa vähän rennommin, syödä vaikka iltapalan ulkona tai välipalaksi jäätelöä, kävellä kotiin eri reittiä. Sitä on elämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Suuren suosion sai viikonloppukokeilu syödä iltapalaksi jäätelöä parvekkeella. Siitä puhuttiin kuukausikaupalla :D

   Poista
 4. Meillä reissattiin paljon asuntovaunun kanssa Suomea ristiin rastiin ja parhaiten on jäänyt mieleen Hailuoto, Kalajoki ja Hanko. Kerran kävimme Särkänniemessä ja sain valita kolme laitetta missä käydä, isää ja äitiä ei hirveästi innostanut huvipuistot... :D Paljon oltiin myös mökillä. Itse haluan omille lapsille tarjota niitä huvipuisto- käyntejäkin mutta myös muuta näkemistä ja kokemista, ja omilta kotikulmilta löytyy tosiaan vaikka mitä. Toissapäivänä käytiin katsomassa naapurin lampaita ja kanoja, eihän tuota 2,5vuotiasta meinannut saada sieltä pois ollenkaan! :)
  -Arja-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin haetaan tasapainoa lasten ja aikuisten mieltymysten suhteen. Eläimet ois kyllä kova juttu meidänkin lapsille.

   Poista
 5. Ihana kirjoitus. Juurihan se on noin, hirveät paineet pitää aina lomalle laittaa vaikka tuon periaatteessa tiedostaa että ei TARVITSE. Ehkä siinä on itsellä aina monasti syynä enemmän se että oma mieli kaipaa vaihtelua kotikuvioihin ja irtautumista arjesta kuin se että mitä lapsi varsinaisesti odottaa. Mutta ehkäpä siihen arjesta irtautumiseen tosiaan riittäisi vain parempi läsnäolo ja aika vaikka köllötellä yhdessä enemmän. Kaunista lomaa, minne ikinä menettekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta että arjestairtautuminen on tosi vaikeaa jos jää kotiin.

   Koitin muuten vilkutella sulle autosta tänään Sandrosin edessä :)

   Poista
 6. Hyvä kirjoitus! Itse olen jo jonkin aikaa stressannut siitä, että mitä lomalla, se kun on tänä vuonna vain juuri sen 2 viikkoa. Tekemistä löytyisi varmasti kotipuolesta ihan jokaiselle päivälle, mutta itse haikailen muualle pyykkivuoria ja ruoanlaittoa ja siivousta karkuun... No nähtäväksi jää mitä tehdään, todennäköisesti nautitaan lähiseudusta - ja suljetaan silmät kotikaaokselta :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...