maanantai 5. tammikuuta 2015

Arjen polkupyöräilyturvallisuutta


Kuten olen ennenkin kertonut, meidän perhe pyöräilee mielellään ja se on koko perheen harrastus polkupyörien rakentelusta itse ajamiseen. Paljon pyöräilevässä perheessä ei onnettomuuksiltakaan ole vältytty. Onneksi pahimmat kaatumiset ovat sattuneet aikuisille ja niistäkin on selvitty mustelmilla ja asvaltti-ihottumalla. Sen sijaan olemme muutaman kerran joutuneet hälyttämään apua muille polkupyörällä liikkujille ja kaatuneille. Siksi onkin hyvä muistaa numero 112. Pyöräilemme ympärivuoden ja liukkaat kelit ja huonosti aurattu tiet tuovat omat haasteensa. Talvella voivat lapsetkin pyöräillä, kunhan muistaa turvallisuuden. 

 

Laki määrää, että pyörässä on oltava valo, heistimia ja jarrut, sekä kypärän pyöräilijän päähän. Vaikka laatikkopyörä on tukeva kulkuneuvo kolmen pyöränsä ansiosta, myös sen kyydissä, samoin kuin peräkärryjen, on käytettävä kypärää. Näiden lakisääteisten lisäksi oman turvallisuuden vuoksi kannattaa hankkia muutama lisävaruste. Laatikkopyörässä oli vakiona lannevyö, mutta jotta lapset pysyvät tukevasti kyydissä hankimme y-vyöt. Pikkusiskolle on lisäksi vielä erillinen istuin, jotta hänkin pysyy tukevasti kyydissä. Nastarenkaat kannattaa myös hankkia alle, niin ei liukastele.
 

A pyöräilee yleensä omalla pyörällään. Hänelläkin on tietysti kypärä, heijastimet ja valo. Valitettavasti nastarenkaita ei valmisteta 16" joten olemme kehitelleet muita turvallisuuskeinoja liukkauden varalle. Penkki on laskettu sen verran matalalle, että tarvittaessa voi ottaa jalat avuksi jarruttamiseen. A on myös opetellut turvallista kaatumista.11. Helmikuuta vietetään kansallista 112- päivää. Teemana on tänä vuonna arkiturvallisuus. Tämän myötä mietinkin mitä parannettavaa meillä voisi vielä olla. Yksi olisi kyllä aikuisten kypäränkäyttö. Hävettävän usein se jää kotiin, kun ajattelee käyvänsä vain pikaisesti lähikaupalla. Mitenkäs teillä? Onko pyörät ja muutkin arjen turvallisuusasiat kunnossa?

www.blogirinki.fi

Yhteistyössä  112-päivä


5 kommenttia:

 1. Autoillessa olen kiinnittänyt huomiota, että heijastinliivi todella tekee pyöräilijästä helpommin huomattavan, joten olen myös itse ruvennut käyttämään sitä. Lapsilla on liivit olleet käytössä jo syksystä lähtien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heijastinliivi olisi kyllä hyvä lisävaruste. Meillä kun kuitenkin pyöräillään lähinnä hyötytarkoituksissa kaupungissa, tuntuu liivi vähän liioittelulta eikä sen kanssa toisaalta tunnu kivalta mennä vaikkapa kauppaan. Lenkillä varmasti hyvä.

   Poista
 2. Minulla on nastarenkaat vielä varastossa vaikka päivittäin pyöräilenkin. Pitäisi kyllä laittaa alle kun talvikelit tulivat tänne eteläänkin. Tilastojen valossa talvipyöräily ei ole yhtään kesäpyöräilyä vaarallisempaa, koska vaikka talvella kaadutaan useammin, vauhdit ovat hitaampia ja alusta/vaatetus pehmeämpiä kuin kesällä, eli vammoja tulee harvemmin ja ne ovat lievempiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä varmasti totta, lumi ja toppavaatteet vaimentaa. Itse sain niin mojovat mustelmat ensimmäisillä liukkailla että suosittelen kyllä nastoja :)

   Poista
 3. Meilläkin pyöräillään ympäri vuoden ja usein lasten lisäksi on mukana myös koira. Nastat on alla, mätsäävät heijastinliivit koko poppoolla ja kypärät kaikilla muilla paitsi vauvalla. Kun on kerran ottanut kypärän säännölliseen käyttöön, niin ei sitä enää tule lähdettyäkään ilman. Toistaiseksi ollaan kuljettu pyörän peräkärryllä, mutta nyt on haaveissa oikea laatikkopyörä autoa korvaamaan. Mikä tuo teidän pyörä on merkkiään ja oletteko olleet tyytyväisiä?

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...