keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Polkupyörän valinta lapselle

Minulta on pyydetty moneen otteseen juttua lasten polkupyöristä. Onko xxx (lisää lapsesi pituus) senttiä pitkälle parempi 16" vai 20" pyörä? Tämä kysymys on esitetty minulle useamman kerran tänäkin keväänä. Aloitetaanpa siis ihan alusta.


16" tai 20" on polkupyörän renkaiden koko. Se ei kerro kuitenkaan paljoakaan itse polkupyörän koosta. Aikuisten pyöristä valtaosassa on 26" renkaat, siitäkin huolimatta että meitä aikuisia on melkoisen monen pituisia ja kokoisia. Toki renkaiden tuumakoko antaa suuntaa, mutta pelkästään sitä ei saa tuijottaa. Polkupyörän rungon mitoitus on tärkeämpi kuin rengaskoko. Kaksi 16" pyörää saattavat olla yli kymmenen senttiäkin eri korkuisia tai yli 20 cm eri pituisia. 


A sai tänä keväänä uuden pyörän. Hän on perinyt minun pitkät jalkani ja lyhyen selkäni, mikä tuo haasteita rungon valintaan, ne kun ovat yleensä juuri toisin päin mitoitettuja. A:lla onkin ollut jokainen pyörä Specialized- merkkinen, sillä heillä lasten pyörien malli on hänelle sopiva. Ystävän vain pari senttiä pidempi lapsi kävi liikkeessä kokeilemassa samaa pyörää, mutta hänelle pyörä oli aivan liian pieni. Sen sijaan hän osti toisen merkkisen, mutta myöskin 20" rengaskokoisen pyörän. Aivan kuten kenkiä ostaessa, polkupyörää täytyy joko sovittaa ja koepolkea tai tilatessa täytyy tutkia mitat ja siltikin koepolkea ennen ostopäätöstä. Polkupyörään ei voi ostaa kasvunvaraa, vaan rungon on oltava sopiva. Satulaa säätämällä saadan käyttöikää jatkettua, mutta on utopistista kuvitellakaan ostavansa pyörää moneksi vuodeksi. A sai ensimmäisen pyöränsä kaksivuotiaana ja nyt seitsemänvuotiaana tämä on neljäs. Kyllä, meillä on ollut kaksi 12" pyörää, potkupyörä kun oli selkeästi pienempi kuin polkupyörä. 


Lastenkin pyöristä löytyy paljon varuste-eroja. Pienellä lapsella ensimmäistä pyörää hankkiessa välttelisin mitään ylimääräistä jo ihan siksikin, että keskittyminen pysyisi itse ajamisessa. Isommilla vaihtoehdot vain kasvaa. Me halusimme jalkajarrullisen, vaihteettoman ja kiinteällä etuhaarukalla varustetut pyörän. Yleensä lapset oppivat käsijarrujen käytön helposti ja nopeasti, joten tästä olisimme kyllä joustaneet. Vaihteettomuus ja kiinteä etuhaarukka olivat sen sijaan tärkeitä kriteereitä.  Harvemmin tämän ikäinen vielä vaihteita tai joustohaarukkaa tarvitsee ja niiden puute lisää myös huoltovapautta. 

Oma juttunsa ovat lisävarusteet. A: n pyörä on hyvin riisuttu malli. Ei tarakkaa, ei kiinteää lukkoa,ei rapakaaria. Nämä vaikuttavat suuresti polkupyörän painoon. Lapsen pyörän tulisi olla mahdollisimman kevyt, jotta lapsi pystyy sitä hallitsemaan, varsinkin siinä vaiheessa kun vasta opetellaan tasapainoa ja polkemista. Rapakaarille olisi kyllä käyttöä, ja ne ovatkin etsinnässä Lisäksi tässä pyörässä on tukijalka. Itse en koe sitä tarpeellisena, pyörä kun jätetään aina telineeseen, mutta lapsi itse tykkää kun saa pystyttää pyörän pihan reunalle pystyy. Tietysti turvavarusteet on oltava lapsenkin pyörässä. Lainvaatimat heijastimet, valot ja soittokello on löydyttävä heti kun poistuu omalta pihalta liikenteen joukkoon.


Lukko on ehdottomasti irrallinen, ihan siksi että kiinteää lukkoa ei saa kiinni mihinkään ulkopuoliseen. A: lla on joko U- lukko tai kettinkilukko mukanaan. Kettinkilukko on kevyt ja mahtuu taskuun, sekä helpompi lukittava lapselle. Pyörä lukitaan aina johonkin kiinteään. Kevyt lastenpyörä lähtee helposti voron mukaan vaikka kainalossa. Kettinkilukon miinus on se, että sen saa melkoisen nopeasti napsaistua poikki. Siksi useimmiten pyörän mukana kulkee jämerämpi U- lukko. Sitä ei ihan noin vain napsaista poikki, ei ainakaan kaupan pihalla tai muulla julkisella paikalla. Se on kuitenkin painavampi ja kookkaampi lapsen kuljettaa repussa ja myös lukitseminen vaatii hieman enemmän opettelua. Meidän perheessä pyöräillään paljon. Osallistuin viime kesänä kilometrikisaan ja kolmen kuukauden aikana pyöräilin 1000 km. tämä koostui lähes yksinomaan lyhyistä työmatkapyöräilyistä. A pyöräilee usein myös silloin kun itse työnnän pienempiä rattaissa. Hänen kilometrimääränsä kesässä ovat siis vielä paljon suurempia. Siksi meillä on panostettu hänenkin pyöräänsä. Hyviä pyöriä löytyy kuitenkin myös kätettynä ja meilläkin on tarkoitus kierrättää lasten pyörät sisaruksilla ja kaksi pyöristä on kiertänyt myös kavereilla. Samoilla opeilla mennään kuitenkin pienempienkin pyörien kanssa. Jos mitoitus ei osu, hankitaan sopivampi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...