torstai 25. kesäkuuta 2015

Kännykkä ekaluokkalaiselle

Tällä hetkellä varmasti monessa muussakin perheessä pohditaan kännykän hankintaa tulevalle ekaluokkalaiselle. Minkälainen puhelin olisi hyvä? Minkälainen liittymä? Mitä lapsi tarvitsee? Mitä pitäisi rajoittaa?


Työkavereiden kanssa keskustellessa he, joilla lapset eivät vielä ole koulussa, vastustelevat puhelimen hankintaa ollenkaan tai korkeintaan joku mahdollisimman halpa ja pelkistetty. He taas joilla on jo lapset koulussa suosittelevat älypuhelinta jossa on muutamia käteviä sovelluksia. Itse olen ihan ulalla mikä olisi hyvä.


Mihin sitä kännykkää edes tarvitsee? Miten sitä ennen pärjättiin? Selvä asia on että se tarvitaan. Minun ollessani ekaluokkalainen kotona oli lankapuhelin, samoin koulussa ja vajaan kilometrin koulumatkan varrelta löytyi myös kolikko/korttipuhelin. Oma lapseni ei ole lankapuhelinta nähnytkään, opettajallakin on vain henkilökohtainen kännykkä ja kolikkopuhelimetkin ovat kadonneet katukuvasta jo vuosia sitten.


Soittaminen ja tekstiviestien lähettäminen, sehän se päätarkoitus on. Näppäinpuhelimen saisi parilla kympillä. ”Onko lapsesi koskaan edes nähnyt näppäinpuhelinta?”, kysyi työkaveri. No eipä ole. Itselläni ja miehelläni on ollut älypuhelimet jo vuosia, parhaimmillaan niitä pyörii kotona neljä, kun työpuhelimetkin ovat mukana. Edes isovanhemmilla ei ole näppäinpuhelimia.Tämän päivän taaperotkin ovat tottuneet pelaamaan ja katsomaan lastenohjelmia kännykällä, joten totta kai lapsi odottaa saavansa vastaavan laitteen. Äitinä silti ahdistaa. Vaikka itse käytän sujuvasti useita eri somepalveluita kännykällä, käytän puhelinta niin herätyskellona, muistikirjana, kamerana, karttana, pankkina ja puhelimestani löytyy kymmenittäin erilaisia enemmän ja vähemmän tärkeitä appseja, tuntuu jotenkin hurjalta antaa tuota maailmaa lapselle.


Kännykkäliikkeissä saan joka kerta eri vastauksen, yleensä mahdollisimman kalliin. Minkälaisia puhelimia ja liittymiä teillä on ekaluokkalaisilla? 

5 kommenttia:

 1. Tämä ongelma se oli meilläkin vuosi sitten. Ostettiin pojalle Samsungin edullisin malli ihan syystä, että jos se häviää tai hajoaa, ei kirpaise niin paljon. Tosi vähän sitä on tarvinnut ja ihan näppäinpuhelinkin olisi riittävä, mutta sai nyt sitten pari peliäkin tuohon. Liittymäksi otettiin prepaid ja ilman nettiyhteyttä. Tai no sen saa wifin kautta kotoa, mutta muuten ei. Eikä mun mielestä sitä tarvi. Nettiin pääsee sitten kotona tabletilla äidin haukan katseen alla.

  Puhelin on vuoden nyt ollut ja ihan riittävä minusta tuon ikäiselle. On säilynyt ehjänä (toisin kuin olen monella teinillä nähnyt säröillä olevat lasit jo parin kuukauden ikäisissä puhelimissa), eikä ole kertaakaan ollut edes kadoksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samsungin malleja mekin olemme katselleet ja niitä kuulemma useilla ekaluokkalailla onkin. Kiitos kun jaoit kokemuksia.

   Poista
 2. Meillä ekaluokkalaisella on minun vanha iphone4 ja sen paras ominaisuus on sovellus jolla näen missä lapsi liikkuu :D

  Minusta pienelle koululaiselle riittää markkinoiden "köpöpuhelimet", mutta todellisuudessa puhelin jää äkkiä "vanhaksi" kun muilla on älypuhelimet ja hienot sovellukset. Meillä esikoisella koulussa on hyödennytty puhelinta oppitunneilla tiedon etsintään, kuvien ottoon ja videoiden tekoon. Moista ei millään nokian näppispuhelimella olisi kyllä saanut tehtyä... Eli ehkä se halvin riittää nyt, mutta onko halpa halpa jos uusi puhelin pitää kuitenkin hankkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhtenä vaihtoehtona meilläkin on vanhemman vanha puhelin. Tuo iPhonen etsintäominaisuus on kyllä hyvä,mutta olen ymmärtänyt että vastaavan saa muillekin merkeille. Tuota en ole ajatellutkaan että kännykkää voisi tarvita koulutehtäviin. Tuo on kyllä ihan totta että halpa ei ole enää halpa, jos käyttöikä onkin ihan lyhyt.

   Poista
 3. Minun mielestäni on erikoista, että koulun puolelta olisi oletusarvona se, että kaikilla oppilailla on älypuhelin. Kun eihän se niin saisi olla. -miimu

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...