torstai 9. heinäkuuta 2015

Sukupuolineutraali neuvolakortti

Pari päivää somemaailma on kohissut uudesta sukupuolineutraalista neuvolakortista. Pääasiassa silmiini on osunut ihmettelyä ja jopa raivoa sekä siinä sivussa sukupuolineutraalin kasvatuksen arvostelua. Miksi lapsen sukupuoli pitää piilottaa ja miksi lapsen seksuaalisuutta pitää hävetä? Nämä ovat olleet pääkysymykset.

Itse olen vahvasti sukupuolineutraalin kasvatuksen kannattaja. Se ei tarkoita lasten sukupuolen salaamista, kieltämistä tai piilottelua. Lapseni ovat tyttöjä ja poikia ja tietävät myös sen. Lapsillani ei myöskään ole varsinaisesti sukupuolineutraaleja etunimiä ja heidän sukupuolensa yleensä tunnistetaan niistä. Se ei myöskään tarkoita sitä että lapsia kiellettäisiin tai estettäisiin toteuttamasta sukupuolelleen stereotypisiä leikkejä, käytöstä tai pukeutumista. Se tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä että lapsillani on vapaus valita itse omat mielenkiinnonkohteensa riippumatta siitä miten ulkopuolinen maailma kokee sen heille sukupuolensa mukaan sopivan. Se tarkoittaa myös sitä ettemme halua ulkopuolisten arvioivan ja lokeroivan heitä sukupuolensa mukaan sekä sitä että heitä kasvatetaan tasa-arvoisesti ja tasa-arvoisuuteen.

Lapsillani on usein päällään sukupuolineutraaleja tai jopa stereotypisesti vastakaisen sukupuolen vaatteita. Jo ihan siksikin että kierrtän vaatteita sisaruksilla mutta myös heidän omien mieltymysten mukaan. Kauppojen tyttöjen ja poikien osastot ärsyttää. Itse en niistä välitä vaan ostan mikä miellyttää. Sen sijaan lukevaa lasta ne hämmentävät. Miksi tuo vihreä vaate on Pojat kyltin alla? Eikö tytöt voi saada vesipyssyä kun se on poikienlelut- osastolla? Ei työkalutkaan sijaitse miestenosastolla, ja harvoin naistenvaateosastolla on erikseen Naiset- kylttiä. Juuri lukemaan oppinut lapsi käy muutenkan isoa vaihetta minuutensa suhteen, jolloin jaottelu osuu herkästi. Miksi pienelle tytölle on jo lelukaupassa osoitettava, että hänen kuuluu kiinnostua hoitoleikeistä ja muista pehmeistä ja rauhallisista jutuista? Miksi pojalle on osoitettava jo lelukaupassa että hänen tulee olla kätevä käsistää, omistaa hieno auto ja muutama sotavaruste? Miksei yhtäkään nukkea pakata vihreään pakettiin ja pueta ihan tavallisiin vaatteisiin vaaleanpunaisten röyhelöiden sijaan? Miksi vesipyssy voi sijaita tyttöjen osastolla vain, jos se kuorrutetaan pinkillä ja kimalteilla?

Leikkien suhteen on ollut oikeastaan todella helppoa olla neutraali. Kun lapsia on molempia sukupuolia, on myös leluja kertynyt vaikka minkälaisia. Tänään keskimmäinen lapsi keräsi talon kaikki nuket riviin sohvalle. Silitti ja suukotti hellästi jokaista ja sanoi ei mitään hätää, tästä tulee hyvä matka. Sen jälkeen hän heitti työmiehen kypärän päähänsä, istui sohvan käsinojalle ja karjaisi NYT TRAKTORI LÄHTEE!! Isovanhemmille tuo jokus tuottaa silti harmaita hiuksia. Onko se nyt sopivaa että poika leikkii nukeilla tai edes punaisella autolla? Ja ei, emme todellakaan tyrkytä tytölle autoja ja legoja tai pojalle nukkea. Ei meidän tarvitse. Ne ovat ihan vapaasti molempien ulottuvilla ja siksi ne usein hienosti sekoittuvatkin leikkeihin.

Tuota seksuaalisuuden piilottamista en edes ymmärrä. En koe että alle kouluikäisillä lapsillani on vielä minkäänlaista seksuaalisuutta kuin korkeintaan omaa kehoaan kohtaan. En usko hetkeäkään että lapsuuden leikit tai pukeutuminen vaikuttaisi heidän seksuaaliseen suuntautumiseensa aikuisena. Ei ihminen sentään niin yksinkertainen olento ole. Eikä silläkään ole mitään merkitystä minulle mikä ikinä se suuntautuminen onkaan. Ulkopuolisten ei edelleenkään tarvitse tietää minkälaiset värkit lapsillani on vaatteidensa alla, he tietävät sen kyllä itse ja se riittää.

Niin ja se neuvolakortti. En tajunnut niiden olevan erivärisiä ennen kuin toisen lapsen kohdalla sainkin eri värisen kuin ensimmäisellä. En ymmärrä miksi vihreästä kortista nousi kohu, minusta kyseessä on kuitenkin melko mitätön juttu ulospäin. Neuvolan asenteissa näen kyllä korjattavaa, mutta tuskin se kortin väriä vaihtamalla mihinkään muuttuu. Enemmänkin tämä tuntuu keinotekoiselta kasvojen kohotukselta. Poistetaan ensin ne kauppojen kyltit.

Mitä te ajattelette sukupuolineutraalista kasvatuksesta?

P.s. vielä ehtii osallistua Libero- kilpailuun jossa voi voittaa sukupuolineutraalin, eläinkylpyviitan! Ohjeet täällä

5 kommenttia:

 1. Hyvä teksti! Oon samoilla linjoilla: on eri sukupuolia ja mitä niitä piilottelemaan. Mutta tosiaan ne ei saa hallita kenenkään elämää eikä rajoittaa. Mua vähän ärsyttää liiallinen tyttöilyttäminen, se että kaikki pitää tytöllä olla vaaleanpunaista jne. Ja sama toki pojan kohdalla. Yritän itse puhua lapsista, jo senkin takia etten loukkaisi ketään. En vain käsitä miksi tästä sukupuoliasiasta pitää niin iso meteli tehdä. Tai siis siitä ettei niitä ole... Silloinhan vasta se huomio niihin kiinnittyy :) eikö vaan voitaisi olla rauhassa uroksia ja naaraita sillä tavalla kun se itsestä sopivaksi tuntuu? (jätän nyt pois kommentistani ne sukupuolettomat, tarkoitan ihan vain _tyttöjä_ ja _poikia_)

  VastaaPoista
 2. Ihan samaa mieltä. Minua on jo kauan ärsyttänyt kauppojen leluvalikoimat ja vaate värivaihtoehdot. Valikoima tuntuu kokoajan vain suppenevan ja sukupuolineutraalien tavaroiden vähenevän. Miksi esim legoissa poikien legot irvistävät ja tyttöjen legot hymyilevät. Miksei sama legopaketti ole suunnattu molemmille. Kyllä ihan varmasti sama ninja legopaketti kiinnostaisi jos legohahmon sukupuoli olisi neutraali.
  Mutta ihan täysin sukupuolineutraalisuuteen en usko. Kyllähän he voivat sukupuolensa tietää tai ystävänsä sukupuolen. Kunhan kannustetaan että kaikki voi leikkiä samoja leikkejä ja se paras ystävä ei pakosti tarvitse olla samaa sukupuolta.

  VastaaPoista
 3. Tuossa kirjoituksessa oli hyviä pointteja, mutta mun mielestä sukupuolineutraali on enemmänkin ääripäiden karsimista pois eli tytöt eivät saisi leikkiä prinsessaleikkejä tiaroineen ja mekkoineen kun se liian tyttömäistä ja pojat eivät saisi räpätä kurassa tai leikkiä autoilla tai työkaluissa kun ne on liian poikamaisia... Jos sukupuolineutraalilla tarkoitetaan vain roolien sekoittamista niin se on hyvä ja tavoiteltava asia, mutta tuo ääripäiden karsiminen on idioottimista.

  VastaaPoista
 4. Samanlaisia ajatuksia ja kasvatusperiaatteita täälläkin ja todella vähä-älyistä somepaskaa tuli niskaan kun iloitsin kortin vaihtumisesta. Meidän neuvolassa tääkin asia on ollut kunnossa ja esim. terkka pahoitteli ilmaiseksi jaettavan hammasharjan väriä ja sen asenteellisuutta. Totesin siinä että ihan ok, meillä on kaikkia värejä. Silti musta tärkeä ele ja hyvä tiedostaa. Sukupuolet erottelevat eri väriset kortit voi mun mielestä ajatella olevan symboli niistä rakenteista, jotka aiheuttaa epätasa-arvoa. Sen takia ja kun itse sanovat että helpottaa työtä niin on musta hyvä että vaihtui.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...