sunnuntai 16. elokuuta 2015

Liikenneraivoa vastaanKeskiviikkona Helsingissä polkupyöräilijä tuli autoilijan yliajaneeksi. Torstaina hän menehtyi vammoihinsa. Poikkeuksellisinta tässä on se, että autoilijaa syytetään surmasta. Hän siis ajoi tahallisesti polkupyöräilijän päälle. Useissa kaupungeissa järjestettiin tänään muistokulkue pyöräilijän kunniaksi sekä muistutukseksi, että me kaikki olemme sitä samaa liikennettä, kuljimmepa millä kulkuneuvoilla hyvänsä.

Oulussa järjestettiin myös kulkue Oulun polkupyöräilijöiden toimesta. Mieheni on yhdistyksen hallituksessa ja järjestäjänä kulkueessa, joten luonnollisesti mekin olimme mukana, peräti kärkipyöränä laatikkopyörällä. Saimme kokoon noin 80 ihmisen letkan ja ajoimme lenkin keskustassa ja pysähdyimme kaupungintalolle, missä pidimme minuutin hiljaisen hetken.

Valitettavasti kulkueet eivät sujuneet täysin ongelmitta kaikkialla. Helsingissä bussi yritti ajaa kulkueen yli hermostuttuaan odottamaan pyöräilijöiden pääsyä tien yli. Juuri tämä on se mistä yritimme saada äänen kuuluviin. Tehdään tilaa toisillemme ja pyritään joustavaan liikenteeseen. Ei jaeta toisiamme pyöräilijöihin, jalankulkijoihin ja autoilijoihin. Vaikka tänään kuljen pyörällä, huomenna otan auton alleni. Huomioidaan toinen toisemme. Palloa on heitetty myös liikennesuunnittelijoille löytämään parempia ratkaisuja katusuunnitteluun niin että eri liikkumismuodot erilaisine nopeuksineen mahtuisivat paremmin ja liikenne sujuvoituisi.

Huomisaamuna kun lähdet töihin tai kouluun, ota rauhallisesti. Vaikka on maanantai, sinne perille ehtii vaikkei hätäilisikään. Vaikka pysähtyisi sillä autolla siihen valottoman suojatien eteen ja päästäisi kävelijän ensin. Rimpautetaan sitä kelloa kun halutaan ohittaa polkupyörällä, eikä vain puikkelehdita kävelijöiden välistä hihoja hipoen. Kävelijänä katsotaan ettei kävellä pyöräkaistalla tai kävellä taakse katsomatta alle pyörätieristeyksessä kääntyessä. Annetaan toisillemme tilaa ja hymyillään kun toinen huomioi. 

Parempaa viikkoa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...