torstai 19. marraskuuta 2015

Amblyopia - lisää silmälaseja perheeseen

A otti pikkuveljestä kuvan kännykällään muutama viikko sitten, lasten sovitellessa minun lukulasejani. Eipä arvattu että tämä näky tulee olemaan arkipäivää hyvinkin pian. No sentään hieman hillityimmissä laseissa.


Nelivuotisneuvolassa pojalla huomattiin näön heikentyneen vuoden takaisesta merkittävästi ja lisäksi toinen silmä näkee selvästi huonommin kuin toinen. Saimme lähetteen jatkottkimuksiin silmäpolille. Lääkäri diagnosoi amblyopian.

Amblyopia tarkoittaa silmien toiminnallista heikkonäköisyyttä, jolloin toisen silmän tarkannäönkyky jää kehittymättä. Kun toisen silmän välittämä kuva on huonolaatuinen, aivot voivat hävittää sen häiritsemästä paremmin näkevän silmän kuvaa. Alle kouluikäisellä lapsella amblyopiaa voidaan onneksi hoitaa ja usein näköero saadaankin korjattua. 


Ensimmäinen hoitomuoto  ovat silmälasit ja niitä kävimmekin eilen etsimässä. Pienten lasten lasit eivät valitettavasti kovin esteettisiä ole, hienoja värikkäitä muovikehyksiä ei pienimmissä koissa löydy ollenkaan. Kiersimme useamman liikkeen ja onneksi viimeisessä asiantunteva optikko osasi selittää myös syyn. Metalliseen kehykseen linssi saadaan istutettua tarkemmin kuin muoviseen ja pyöreä muoto on optimaalisin linssin hionnalle, niin että linssiin saadaan parhaat mahdolliset ominaisuudet ja laseista näin paras apu. Lisäksi muovikehykset on erittäin vaikeat saada pysymään pienellä, vielä kehittyvällä nenävarrella.

Kehykset kuitenkin löydettiin ja nyt odotellaan pari viikkoa että lasit ovat valmiit. Koska meidän perheessä ei minun lukulasieni lisäksi ole silmälaseista juuri kokemusta, nyt vinkit kehiin miten homma toimii lapsen kanssa. Hajoaakohan ne herkästi? Miten niiden käytöstä saa helppoa noin pienen kanssa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...