keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Antakaa poikien tanssia balettia tai ihan mitä vain


Istun tanssikoulun tiloissa odottamassa tyttäreni tanssitunnin päättymistä. Viides talvi jo menossa Citydancella, eikä varmasti viimeinen. Aikaisempina vuosina ryhmässä on ollut yhtälailla tyttöjä ja poikia. Viime vuonna poikia oli reilusti enemmistö, tänä vuonna heitä on vain muutama. 

Oma poikani ei harrasta tanssia. Ei siksi että hän pn poika, vaan koska tanssi ei erityisemmin häntä kiinnosta ja myös siksi ettei hän tunnu olevan vielä kypsä säännöllisiin harrastuksiin. Valitettavasti jopa kaveripiiristäni löytyy poikia jotka eivät halustaan huolimatta saa harrastaa tanssia koska vanhemman mielestä tanssi ei ole poikien harrastus.

Jari Sinkkosta haastateltiin aiheesta ja olen niin samaa mieltä: antakaa poikien tanssia balettia! Tai ihan mitä vain. Olen viettänyt oman lapsuuteni tiiviisti tanssin parissa ja muista kuinka luokkakaveri lopetti tanhun koska toiset pojat naljailivat. Muistan kuinka opettaja otti asian luokassa puheeksi ja toivoi pojan palaavan tanssiharrastukseen. Loppujen lopuksi luokalla oli kaksi tanssia harrastavaa poikaa, toinen heistä on käsittääkseni nykyään ammattitanssija. 

Ihan kaikesta en ole Sinkkosen kanssa samaa mieltä. En ymmärrä miksi vanhempien pitäisi tehdä tiettyjä valintoja lasten puolesta estääkseen kiusaamisen. Jos poikani haluaa pukea sen punaisen villatakin tai sen hameen, pukekoon. Minun tehtäväni ei todellakaan ole sanoa ettet saa koska joku voi kiusata. Minun tehtäväni on opettaa vahvaa itsetuntoa ja puolustautumista sanallisesti. Satuin kuulemaan kun joku heitti tyttärelleni esikoulussa hyvinkin pilkkaavalla äänensävyllä "hei sullahan on poikien takki!" "Eikä ole kun ihan oma", vastasi tyttäreni. "Aika hieno tuo karhumerkki" jatkoi toinen, ja juttu oli sillä käsitelty. Minun tehtäväni on myös opettaa lapsilleni että toista ei kiusata erilaisten vaatteiden tai minkään muunkaan erilaisuuden takia. Toivottavasti sen tekisivät myös muut vanhemmat.

Suvaitsevaisuus ja asenteet lähtevät meistä vanhemmista. Kieltämällä lapselta jotain vedoten sen olevan poikien/tyttöjen juttu, siirrämme vain asenteemme eteenpäin. Kieltäessämme jotain lapselta ettei häntä kiusattaisi, vieritämme vastuun ja syyllisyyden kiusatulle. Annetaan jokaisen lapsen olla oma itsensä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...