keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Nykyajan koulussa


Ekaluokkalaisen koululla järjestettiin eilen vanhempien aamukahvit. Pääsimme myös seuraamaan opetusta ja aamulle sattui suomen kielen tunti. Ensin tosin aloitettiin liikkuvan koulun tyyliin aamujumpalla. Suomen kielen tunnin alkuun kerrottiin mihin viime kerralla jäätiin ja sen jälkeen harjoiteltiin t- kirjaimen kirjoittamista. Kun harjoitustehtävät olivat valmiit ja opettajan tarkistamat, sai hakea kaapista iPadin ja siirtyä käytävään pelaamaan. Siis mitä? Pelaamaan?


Kun itse olin ekaluokkalainen Nintendo oli kirosana ja tietokonetta pidettiin paholaisen keksintönä koulumenestykselle. Nyt tietokoneet ja iPadit ovat iso osa opetusta. Suomen tunnilla pelattiin peliä jossa tunnistetaan äänteitä ja kirjaimia. Matematiikan tunnilla pelataan peliä jossa täytyy laskea. Opettajien mukaan pelaamisessa on monta hyvää puolta. Oppilaat voivat tehdä tehtäviä omaan tahtiin, omassa taitotasossa ja yksilöllisesti. Pelialusta myös motivoi lapsia eri tavoin kuin kirja. Etenkin lukemisen opettelussa se kannustaa. Samaa peliä voi pelata sekä lapsi joka vasta opettelee äänteitä, kuin myös lapsi joka osaa jo sujuvasti lukea.

Tämä pelaaminen on yllättänyt minut koulunkäynnissä. Onko teidän lasten kouluissa lapsilla käytössä iPadeja? Kuinka usein käytetään tietokonetta tai mobiililaitteita?
4

7 kommenttia:

 1. Hienot työkalut heillä on :D.. Meillä ei ole vielä kouluikäisiä lapsia, mutta meillä käytetään Ipadeja paljon. Suosimme tosin yhtälailla kuin varmasti kouluissakin sovelluksia, joissa ideana on ratkaista jokin ongelma. Esim. meidän lasten kohdalla ne ovat pitkälti palapeli-, muisti-, eläinpelisovelluksia. Kirjoittamistehtävät tulevat varmasti ajankohtaisiksi joidenkin vuosien päästä..

  VastaaPoista
 2. Onpa mielenkiintoista! Meillä taas käytetään perinteisiä tehtäväkirjoja 4v kanssa joka opettelee lukemaan, olen ajatellut että ehtii ne tabletit myöhemminkin.

  VastaaPoista
 3. Onpa mielenkiintoista! Meillä taas käytetään perinteisiä tehtäväkirjoja 4v kanssa joka opettelee lukemaan, olen ajatellut että ehtii ne tabletit myöhemminkin.

  VastaaPoista
 4. Mä sanoisin, että mitä erilaisimmilla tavoilla esim t-kirjainta harjoitellaan, sitä paremmin sen oppii. Jotkut oppii kinesteettisesti (vaikka piirtämällä t-kirjaimia), toiset visuaalisesti (i-padit ym) ja kolmannet sitten parhaiten vaikkapa tunnistamalla t-kirjaimia kuullun perusteella. Opetuksessa pitäisi kyllä nuo kaikki em. keinot toistua vaihdellen, eikä yksipuolista harjoittelua pitäis olla. Itse käytän peliä opetuksessa mm. alkukoukkuna, herättämään kiinnostuksen. Joskus vaihdellen tehtäväosuudessa, mutta yhtä lailla oppikirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän rauhallisia lapset olivat koko tunnin vaikka porukka on iso. Yksi syy voi olla myös tuo että tehtävät ovat monipuolisia eikä kukaan pääse turhautumaan.

   Poista
 5. Nykyajan koulu on ihan huippu juttu! Ei enää kirskuvia liituja vasten liitutaulua vaan uutta, hienoa tekniikkaa. Meillä ei koulussa ole pienten oppilaiden käytössä iPadeja mutta tietokoneita käyttävät jo sujuvasti. Nyt treenauksessa oli sijoittaa kaupunkeja Suomen kartalle ja sen sijaan, että niitä vain pistettäisiin pisteinä, voi Google Mapsin avulla kurkistaa kaupunkiin oikeasti! Olen niin iloinen, tekniikka edistää koulutyöskentelyä ihan hirmuisesti.

  Meidän naperon ope on myös ihan huippu tekniikan kanssa - kaiken koulutyön ohella hän kirjoittaa blogia siitä, mitä on luokassa tehty. Tietoturvat ym. on huomioitu esimerkillisellä tavalla ja hänen panoksensa opetukseen on huippua. Tiedän, mekin ollaan onnekkaita ♥

  Aikoinaan ekaluokkalaisen tapaamisessa terveydenhoitajan kanssa keskusteltiin älypuhelimen käytöstä ja minusta se oli hyvä homma, ettei tekniikkaa enää demonisoida, niinkuin aikoinaan meidän ollessa nuoria tehtiin. :)

  Upeeta, että teidän lapsen koululla on käytössä oppilailla iPadit. En malta odottaa, että minunkin tenavan kouluun saadaan niitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkuhämmennyksen jälkeen minustakin tämä on ihan huippujuttu. Tuo varmasti paljon lisäulottuvuuksia opetteluun.

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...